Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ZEW Güven Endeksi’nde sert düşüş: Euro Bölgesi’nde güven dibi gördü

Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), Nisan 2025’e ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Rakamlar, yatırımcıların gelecek döneme dair ciddi endişeler taşıdığını ortaya koydu.

Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), Nisan 2025'e ilişkin

Mart ayında 39,8 puan seviyesinde bulunan Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi, nisanda sert bir düşüşle -18,5 puana geriledi. Beklentilerin 13,2 puan civarında olduğu endeksteki 58,3 puanlık kayıp, ender görülen keskin bir düşüş olarak değerlendirildi.

Bu dramatik gerilemenin temelinde, ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarındaki yön değişikliğinin Avro Bölgesi üzerindeki etkisi gösteriliyor.

Ayrıca, bölgedeki mevcut ekonomik durumu yansıtan endeks de 5,7 puanlık düşüşle -50,9 seviyesine indi.

Almanya’da beklentiler tersine döndü

ZEW’nin Almanya verileri de benzer bir tablo çizdi. Ülkede yatırımcı güveni, nisan ayında bir önceki aya kıyasla 65,6 puan azalarak -14’e düştü. Bu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana yaşanan en keskin düşüş olarak kayda geçti. Oysa piyasa analistleri endeksin pozitif tarafta, 10,6 seviyesinde kalmasını bekliyordu.

Bununla birlikte Almanya’da mevcut ekonomik durum endeksi -87,6’dan -81,2’ye yükselerek kısmi bir iyileşme sinyali verdi.

Sanayi üretiminde şubat artışı

Olumsuz güven endekslerine karşın sanayi üretim verileri, bölgedeki ekonomik aktivitenin şubat ayında hareketlendiğini gösterdi. Eurostat’ın yayımladığı verilere göre, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ocak ayına göre yüzde 1,1 arttı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 1,2’lik bir yükseliş kaydedildi.

AB genelinde de benzer bir tablo görüldü. Sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 0,6 oranında artış gösterdi.

En dikkat çeken artışlar İrlanda (%10,8), Belçika (%7,4) ve Lüksemburg (%6,3) olurken, üretimde en büyük düşüşler Hırvatistan (-%3,9), Yunanistan (-%3,6) ve Romanya (-%2,1) gibi ülkelerde yaşandı.

Yıllık bazda ise İrlanda yüzde 38,8 ile zirveye oturdu. Onu Litvanya (%9,1) ve Lüksemburg (%6,6) izledi. En fazla gerileme ise Macaristan (%-8), Bulgaristan (%-4,7) ve Almanya (%-3,7) ile kaydedildi.