Haftanın son işlem gününde, büyük teknoloji şirketlerinden Nvidia ve Apple, yüzde 7’den fazla değer kaybederken, Tesla’nın kaybı ise yüzde 10’u geçti.
Çin’den misilleme, tedirginlik artıyor
Çin’in ABD’nin gümrük tarifelerine misilleme yapacağı açıklaması, piyasalardaki tedirginliği daha da artırdı. Çin, 10 Nisan itibarıyla ABD’den yapılan tüm ithalatlara yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacak. Bu gelişme, piyasaların gerilimini daha da tırmandırdı.
Avrupa Birliği ve Wall Street tepkilerini veriyor
Bugün, Avrupa Birliği ticaret bakanları Lüksemburg’da toplanarak, Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergisi paketine karşı nasıl bir tepki vereceklerini tartışmaya başladı. Diğer taraftan, yeni işlem gününde Wall Street ve Avrupa borsaları, vadeli işlemlerde yüzde 3’ü aşan kayıplar yaşarken, Asya’da MSCI göstergesi yüzde 7,9 düşerek son 16 yılın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.
Güvenli liman talebi artıyor
ABD tahvillerine olan talep arttı, özellikle iki yıllık tahvillerin getirileri 22 baz puan kadar düştü. Japon yeni ve İsviçre frangı da güvenli liman arayışı ile değer kazandı. Asya’daki CDS’ler, 2020’deki Kovid-19 salgını sonrası en büyük yükselişini yaşadı.
Hong Kong’un gösterge endeksi, 16 yılın en büyük gün içi düşüşünü kaydederken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi de yüzde 7’ye yakın düşerek, yılbaşından bu yana kaydettiği kazançları sildi.
Petrol fiyatları düşüşte, Goldman Sachs tahminleri aşağı çekti
Suudi Arabistan, OPEC+ ittifakının büyük bir üretim artışı açıklamasının ardından, Arab Light ham petrol fiyatını mayıs ayı için 2,30 dolar düşürdü. Bu, son yıllarda yapılan büyük fiyat artışlarından sonra gelen önemli bir indirim olarak dikkat çekiyor.
Goldman Sachs, bir hafta içinde ikinci kez petrol fiyat tahminini aşağı çekti. Analistler, Brent petrol için yıl sonu tahminlerini 4 dolar düşürerek 62 dolara çekerken, WTI tahminini 58 dolara revize etti. Petrol fiyatları sabah saatlerinde ekside işlem görmekte. Bloomberg Dolar Endeksi de geçen hafta yüzde 0,6 düşüş yaşadıktan sonra bu sabah yatay seyrediyor.