Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yıllar içinde Türklerin yurt dışı konut alımlarının katlanarak arttığını belirtti. Bu eğilimin başlıca sebeplerinden biri olarak “altın vize” programlarına olan talebi gösteren Tekçe, “Özellikle Yunanistan, 250 bin avro yatırım karşılığında Avrupa kapılarını açtığı için Türk yatırımcılar açısından popüler bir destinasyon haline geldi. Benzer şekilde Dubai de cazip fırsatlar sunuyor” dedi.
Öte yandan, Tekçe Türk yatırımcıların rotasını yurt dışına çevirmesinde iç piyasadaki kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları da etkili olduğunu ve artan yasal süreçler ve belirsizlikler, yatırımcıların güvenli ve kârlı alternatifler aramasına yol açtığını belirtti.
Yatırımcı çekmek İçin adımlar atılmalı
Tekçe, Türkiye’ye uluslararası yatırımcı çekmenin önemine vurgu yaparak, sürecin kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti. “Türkiye’de yabancı yatırımcıların oturma izni, elektrik ve su aboneliği gibi konularda yaşadığı zorluklar çözülmeli. Aynı zamanda ülkemizi yurt dışında daha iyi tanıtacak kampanyalar ve yatırımcı dostu vize programları oluşturulmalı” dedi.
Türk yatırımcıların yurt dışında genellikle 300 bin dolar ve üzeri fiyatlarla konut satın aldığı, ortalama yatırım tutarının ise 500 bin dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. Yatırımcıların en fazla dikkat ettiği konu ise kira getirisi sağlayan mülkler oluyor.
Dubai’de Türk yatırımcıların etkisi artıyor
Parcel Estates CEO’su Özden Çimen ise, Dubai’nin Türk yatırımcılar için giderek daha cazip hale geldiğini belirterek, burada yüksek kira getirisi ve vergisiz yatırım avantajlarının ilgi çektiğini söyledi.
Türkler, Dubai’de en fazla gayrimenkul satın alan 7. ülke konumunda bulunuyor. Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından gelen Türkiye’nin, 2025 itibarıyla en çok yatırım yapan ilk 5 ülke arasına girebileceği öngörülüyor.
Çimen ayrıca, Dubai’deki Türk müteahhitlerin etkisinin de giderek arttığını vurgulayarak, özellikle altyapı projelerinde önemli roller üstlendiklerini belirtti. “Dubai metrosunun genişletilmesi projesinde Türk firmalar aktif olarak görev alıyor” diyen Çimen, 2025’te Türk yatırımcıların bu bölgeden 150 milyon doların üzerinde kira geliri elde edebileceğini sözlerine ekledi.