Yatırımları hızlandırmayı hedefleyen yeni Yatırım Teşvik Sistemi yürürlüğe girdi. Sistemde, yatırımcılara faiz ve nakdi destekler sunulacak.
Bakan Kacır’ın açıklamasına göre yatırım kredilerinde, yüzde 20 oranına ve 240 milyon TL’ye kadar olacak şekilde, 11,5 ila 18,4 puanlık faiz/kar payı desteği sunulacak. Böylece yatırımcıların finansmana erişimi kolaylaştırılacak.
Ayrıca, “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi” kapsamındaki yatırımlar için öz kaynakla yapılacak makine alımlarına da destek verileceği açıklandı. Bu destek, makine bedelinin yüzde 25’i, yatırım tutarının ise yüzde 15’i oranında olacak ve 240 milyon TL’ye kadar ulaşabilecek.
Yeni sistemin yürürlüğe girdiği duyurusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda teşvik detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Yatırım Teşvik Sistemi’nin detaylarının açıklandığı Bakan Kacır’ın paylaşımı şöyle :
Bugün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan kararla yürürlüğe giren yeni Yatırım Teşvik Sistemi hayırlı olsun!
Yatırımları hızlandırmak üzere finansman destekleri sağlayacağız. Yatırım kredilerinde 11,5 ila 18,4 puan faiz/kar payı desteği ile yatırım tutarının yüzde 20’sine ve 240 milyon TL’ye varan teşvikler sunacağız. Yatırımcının finansman yükü azalacak, yatırım iştahı artacak.
Yeni Teşvik Sistemi daha seçici ve odaklı olacak. En güçlü destekleri, “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi” programında sunacağız. Teknolojik Hamle kapsamındaki yüksek katma değerli yatırımlara, Yerel Kalkınma Hamlesi’yle her şehre özgü 4 yatırım konusuna ve Stratejik Hamle ile belirlenen dış ticaret dengesini iyileştirici yatırımlar ile “dijital ve yeşil dönüşüm” yatırımlarına ayrıştırıcı teşvikler vereceğiz.
Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlar için öz kaynakla yapacakları makine alımlarına, makine bedelinin yüzde 25’ine, yatırım tutarının yüzde 15’ine ve 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek sunacağız.
Yeni Teşvik Sisteminde, Yatırıma Katkı olarak sunduğumuz Kurumlar Vergisi indirimi, yatırım tutarının yüzde 20’si ila yüzde 50’si olacak.
Güncellediğimiz Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi doğrultusunda istihdam teşviklerini 6 bölgede kademeli olarak uygulayacağız.
Yeni Yatırım Teşvik Sistemi 31/12/2030 tarihine kadar sürecek
İstihdam teşviklerini daha yüksek limitlerde ve daha uzun sürelerde sunacağız. 6. Bölge illeri, Depremden çok yoğun etkilenen 65 ilçe ve Cazibe Merkezleri programındaki iller en yoğun istihdam teşviklerinden yararlanan yerler olacak. Buralardaki OSB’lerde çalışanların SGK primi işveren paylarını 14 yıl, çalışan paylarını 10 yıl hükümetimiz karşılayacak.
İl merkezlerinden ciddi düzeyde daha az gelişmiş olan 289 ilçeye bir ileri bölge teşviki sunarak, kalkınma ve refahı tüm ülkeye daha hızlı yayacağız.
Kapasite fazlası olan sektörlerde verimli olmayacak yatırımları teşvik sisteminden çıkardık. Teşvik sisteminde destekleyeceğimiz yatırımları Hedef Sektörler başlığında adresledik. Programlarda tanımlanmamış sektörler ve ürün gruplarına yönelik yatırımları teşvik etmeyeceğiz.
Genel Teşvik Sistemini sonlandırdık. Böylelikle teşvik sistemine dahil etmediğimiz sektörlere ve ürünlere yönelik yatırımlarda kullanılan makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyetini kaldırdık. Yerli makine üreticilerimizi koruduk.
Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlara OSB’lerde oluşturulan rezerv alanlarda, uygun koşullarda yer tahsis edilecek.
1. Bölgedeki (En yüksek sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyindeki illerdeki) makine ve teçhizatın, 4., 5. ve 6. Bölgeye taşınması ile gerçekleşen yatırımlar için taşındıkları bölgedeki istihdam teşviklerini uygulayacağız. Böylelikle sanayi tesislerinin özellikle Marmara Bölgesinden, Anadolu şehirlerine taşınmasını sağlayacağız.
OSB’lerde ve Endüstri Bölgelerinde gerçekleşen yatırımlara bir üst bölge illerinde uyguladığımız -daha ileri- teşvikleri sunarak planlı sanayileşmeyi destekleyeceğiz.
Yeni Yatırım Teşvik Sistemi 31/12/2030 tarihine kadar sürecek.