Altın düğün dönemin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Nişan yüzüğünden düğün takılarına kadar birçok ürün alışveriş listesine girerken, piyasada dolaşan sahte ürünler tüketicileri zor durumda bırakabiliyor. Sönmez, “Vatandaşlarımız mutlaka güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmalı. Aksi halde geri dönüşü zor mağduriyetler yaşanabilir,” dedi.
İnternetten altın alırken iki kez düşünün
Son dönemde altın alışverişlerinin bir bölümü e-ticaret sitelerine kaymış durumda. Ancak Sönmez, bu platformların sahte ürünlerin yayılmasına olanak tanıyabileceğini belirterek, “Online alışverişlerde ekstra dikkatli olunmalı. Satıcının güvenilirliği araştırılmadan işlem yapılmamalı,” dedi.
Takip sistemiyle sahteciliğe geçit yok
Sönmez ayrıca, sahte altınla mücadele kapsamında ciddi adımlar atıldığını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane iş birliği içinde başlatılan bir projeyle, altın ve kuyum ürünlerinde elektronik izleme sistemine geçileceğini açıkladı. Tüm ürünlerde karekod ve filigran sistemleri uygulanarak, tüketici korunacak.
2025 ‘sahte altınla mücadele yılı’ ilan edildi
Altın fiyatlarındaki küresel artışın ve iç piyasadaki dalgalanmaların da etkisiyle bu yıl satışlarda belirli bir düşüş yaşanabileceğini belirten Sönmez, buna rağmen düğünlerin devam ettiğini ve altına olan talebin sürdüğünü söyledi. 2025 yılının “Sahte Altınla Mücadele Yılı” olarak ilan edildiğini de hatırlatan Sönmez, vatandaşlara bir kez daha güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmaları yönünde çağrı yaptı.