Enerji piyasasında yapısal dönüşüm sağlayan reformların 25 yıl önce başladığını vurgulayan Bayraktar, bu süreçte yaklaşık 100 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekildiğini ifade etti. Ancak hâlâ iki temel sorunla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti: ithalat bağımlılığı ve arz güvenliği.
Her yıl 100 milyar dolarlık enerji ithalatı
Türkiye’nin enerji kaynaklarında hâlâ büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Bayraktar, 2022 yılında petrol, doğalgaz, kömür ve mineraller dahil olmak üzere enerji ithalatına yaklaşık 100 milyar dolar harcandığını aktardı. Bu durumun Türkiye’yi makroekonomik açıdan kırılgan hale getirdiğini söyledi.
Yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklara odak
Bayraktar, yerli kaynakların tamamının devreye alınması gerektiğini belirterek, “Yenilenebilir enerji, yerli kömür ve madenler dâhil tüm potansiyelimizi kullanmayı hedefliyoruz” dedi. Ayrıca Türkiye’nin madencilik açısından önemli bir kaynak çeşitliliğine sahip olduğunu, bu zenginliği sanayi politikalarıyla entegre etmek üzere stratejik bir plan geliştirdiklerini ifade etti.
Sadece üretim değil, teknoloji de geliştirilecek
Yenilenebilir enerji alanında yalnızca enerji üretimine değil, teknoloji geliştirmeye de odaklandıklarını belirten Bayraktar, “Güneş ve rüzgar enerjisi üretmenin yanı sıra bu alanda kullanılan ekipmanları örneğin fotovoltaik paneller ve rüzgar türbinlerini Türkiye’de üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Yabancı yatırım ve çevre duyarlılığı vurgusu
Madencilik sektöründe yabancı yatırımcıları çekmek için çevreye duyarlı, sağlık ve güvenlik standartlarına uygun projeler yürütülmesi gerektiğini belirten Bayraktar, sektörün gelişimi için ruhsat süreçlerini sadeleştirecek yeni bir reform paketinin hazırlık aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.