Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı MS hastalarında ilk belirtilerin beyinden önce ağız ve çene bölgesinde ortaya çıktığını belirterek, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle başvuran hastalarda MS’in ilk bulgularını saptayabiliyoruz. Ancak bu şikayetler çoğunlukla diş kaynaklı sanılıp yıllarca yanlış tedavi görülebiliyor” dedi.
“Yalnızca ağız sağlığını değil genel sağlığı da tehdit ediyor”
Diker, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini ve bu durumun tanı sürecinde önemli rol oynayabileceğini söyledi. MS hastalarında diş eti hastalıkları ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha yaygın olduğuna dikkat çeken Diker, bu durumun sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ettiğini ifade etti.
Ayrıca MS tedavisinde kullanılan antidepresan, antikonvülzan ve kortikosteroid gibi ilaçların ağız kuruluğu, tat kaybı ve çürük gibi yan etkilere yol açabileceğini belirten Diker, MS hastalarının diş tedavilerinin sabah saatlerinde ve kısa süreli planlanmasının daha uygun olduğunu söyledi.
“Sinirsel bir hastalığın habercisi olabilir”
Toplumda MS belirtilerine dair farkındalığın düşük olduğuna dikkat çeken Diker, “Diş eti kanaması, ağızda uyuşma ya da konuşma bozukluğu gibi şikayetler, sinirsel bir hastalığın habercisi olabilir. Özellikle genç bireylerde görülen açıklanamayan yüz ağrıları sistemik bir uyarı niteliği taşıyabilir” dedi.