Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, katılım finans sektörünün ülkemizde hızlı bir büyüme gösterdiğini ve son yıllarda sektöre yeni oyuncuların dahil olduğunu açıkladı. İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen “2. İstanbul Dünya İslam Ekonomisi Zirvesi”nde konuşan Karahan, katılım finansın Türkiye ekonomisindeki artan önemine dikkat çekerek, finansal ürün çeşitliliği ve likidite imkanlarının geliştirilmesinin sektörü güçlendirdiğini vurguladı. Ayrıca, sektörün küresel büyüme trendine uyum sağlamak için hem yerel hem de uluslararası düzeyde önemli adımlar attığını ifade etti.
Bankacılık sektörünün büyümesi artan talep ve rekabetle destekleniyor
Son 10 yılda katılım finansın bankacılık içindeki payının yüzde 5,3’ten yüzde 8,3’e yükseldiğini belirten Karahan, sektörün büyümesinin artan talep ve rekabetle desteklendiğini ifade etti. Katılım finansın sunduğu altın hesaplarıyla yastık altı tasarrufların ekonomiye kazandırıldığını aktardı.
Karahan, TCMB’nin likidite ve makro ihtiyati araçlarını katılım finansın özel koşullarına göre güncellediğini ve sektöre özel alternatif araçlar geliştirdiğini açıkladı. Böylece katılım finans kuruluşlarının likiditeye erişiminin kolaylaştırıldığını belirtti. Ayrıca, katılım bankalarının TCMB kredi programlarına aracılık edebilmesi için özel yöntemler geliştirildi.
Küresel İslami finans varlıklarının 2024’te 3,9 trilyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin ise yüzde 3 payla sektörde önemli bir konumda olduğunu belirten Karahan, sektörde piyasa derinliği ve likidite imkanlarının artırılması gerektiğini söyledi. Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu’nun kısa vadeli sukuk ihracının sektöre destek olduğunu ifade etti.
Karahan, katılım finans sektörünün yeşil dönüşüm ve ESG (çevresel, sosyal, yönetişim) trendlerine uyum sağlayarak büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu, Türkiye’nin ESG temalı ihraçlarında katılım finansının önemli rol oynayacağını kaydetti.