Mart ayının ihracat şampiyonu 3,5 milyar dolarla yine otomotiv sektörü oldu. Kimya sektörü 2,7 milyar dolar, çelik 1,55 milyar dolar, elektrik-elektronik 1,48 milyar dolar ve hazır giyim 1,42 milyar dolarlık ihracat yaptı.
Savunma ve havacılık sektörü ise geçen yılın mart ayına göre ihracatını 526 milyon dolar artırarak en fazla artış gösteren sektör oldu. Otomotivde 297 milyon dolar, hububatta ise 88 milyon dolarlık artış kaydedildi.
İhracatta hem artış hem düşüş yaşayan sektörler
Üç ay üst üste ihracatını artıran sektörler arasında demir ve demir dışı metaller, fındık ve mücevher de yer aldı. Öte yandan hazır giyim, halı ve makine dahil olmak üzere altı sektör üç aylık dönemi düşüşle kapattı.
Gültepe, hedeflere ulaşmak için tüm sektörlerde sürdürülebilir bir artışın yakalanması gerektiğini vurguladı.
ABD İhracatı: Vergi avantajı var ama rekabet gücü şart
ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük tarifelerinde Türkiye’nin yüzde 10 ile en düşük vergi uygulanan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Gültepe, bunun Asya’daki rakiplerle kıyaslandığında Türkiye için avantaj oluşturduğunu söyledi.
Ancak Gültepe’ye göre bu avantajı değerlendirmek için Türkiye’nin rekabet gücünü artırması gerekiyor. ABD’nin Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu hatırlatan Gültepe, “2028’deki 375 milyar dolarlık ihracat hedefi için ABD pazarındaki payımızı artırmak zorundayız” dedi.
İlk kez ihracat yapan firmalar
Mart ayında 50 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan iller İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir olurken, Çankırı tarihinin en yüksek ihracatına ulaştı. İlk kez ihracat yapan firma sayısı ise 1.141 olurken, bu firmaların toplam katkısı 72,2 milyon dolarda kaldı.
Birim ihracat değeri yükseldi, parite kaybı sürüyor
Mart ayında birim ihracat değeri 1,45 dolara çıktı. Ancak parite kaynaklı zarar ise 53 milyon dolar olarak hesaplandı. Yılın ilk üç ayında parite kaybı toplamda 859 milyon dolara ulaştı.
En çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa oldu. 50 ülkede yüzde 50’nin, 99 ülkede ise yüzde 10’un üzerinde artış kaydedildi.
2025 hedefi 280 milyar dolar
TİM Başkanı Gültepe, 2025 için belirlenen 280 milyar dolarlık ihracat hedefinin henüz gerisinde olunduğunu belirterek, yılın kalan aylarında temponun artırılması gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda ticaret heyeti programlarının hız kesmeden devam ettiğini açıklayan Gültepe, geçen ay Bulgaristan’a yapılan ziyaretin başarılı geçtiğini, bu ay Çin’e gidileceğini, mayıs ayında ise Arnavutluk, ABD, Güney Afrika, Tunus, Irak ve İspanya’ya heyetler düzenleneceğini ifade etti.
“Firmalarımızı bu heyetlere katılmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.