Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon hedefimize ulaşmak için sıkı para politikasını sürdüreceğiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD’deki temasları sırasında Anadolu Ajansı’nın New York Ofisini ziyaret etti. Burada enflasyonla ilgili gelişmeleri değerlendiren Karahan, sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD’deki temasları

Enflasyonun son dönemdeki gerilemesinin, baz etkilerinin yanı sıra, uygulanan sıkı para politikasının da bir sonucu olduğunu vurgulayan Karahan, yıl sonu hedeflerinin yüzde 24 olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için her türlü adımın atılacağına dikkat çekti. “Enflasyondaki düşüşün devam etmesi için talebin dezenflasyonist seviyelerde kalması son derece önemli. Bu doğrultuda sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz” diyen Karahan, enflasyonla mücadeleye yönelik kararlılığını yineledi.

“Dövizden Türk Lirası’na geçiş, dövize geçişten daha hızlı oldu”

Karahan, Türk Lirası’na geçişin dövize kıyasla daha yüksek olduğunu belirtti ve kur korumalı mevduat hesaplarından Türk Lirası’na geçişin artış gösterdiğini söyledi. “Dövizden Türk Lirası’na geçiş, dövize geçişten daha hızlı oldu” dedi.

Yılın kalanında, enflasyondaki düşüşün ana eğilimdeki iyileşmeden kaynaklanacağını ifade eden TCMB Başkanı, “Yüzde 24 olan yıl sonu enflasyon hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız” diyerek, sıkı para politikasının etkilerini sürdüreceklerini vurguladı.

Türk Lirası’na yönelik ilgi arttı

Ocak ayında enflasyonun yüksek gelmesinin ardından şubat ayında tekrar düşüş görüldüğünü belirten Karahan, enflasyondaki gerilemenin baz etkilerinden çok, uygulanan para politikasının sonucunda meydana geldiğini söyledi. “Bundan sonra da bu iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Karahan, döviz kuru hedeflerinin bulunmadığını belirterek, Türk Lirası’na yönelik ilginin arttığını ve bunun bir sonucu olarak rezervlerin de arttığını ifade etti. Ayrıca, “Para politikasındaki sıkı duruş Türk Lirası’na olan ilgiyi artırarak, kurda reel değerlenmeye yol açtı” diye konuştu.

Yabancı para kredileriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Karahan, Ocak ayında yabancı para kredilerinin büyüme sınırını yüzde 1’e, ardından mart ayında ise yüzde 0,5’e indirdiklerini belirtti. Yabancı para kredilerindeki büyümeyi yavaşlatmak amacıyla yapılan bu düzenlemeyle, finansal sistemdeki döviz likiditesi talebinin azaltılması hedefleniyor. “Düzenleme sonrası parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesi ve makro finansal istikrarın sağlanması bekleniyor” dedi.