Şişecam’ın durumu buysa, varın ülke ekonomisinin halini siz düşünün

Son dönemde konkordato haberlerinin arttığını görüyoruz. Yüksek faizler nedeniyle finansa ulaşamayan şirketler zorluk çekiyor. İflas etmeden ayakta kalmak ve işleri toparlayabilmek için konkordato uygulanıyor. Ancak reel sektörde buna bir tepki oluşuyor. Bazı şirketlerin ödeme durumları (öz kaynakları) olmasına rağmen, konkordato ilan ederek diğer şirketleri zor soktuğu belirtiliyor.

Konu hakkında geçen günlerde bir açıklama yapan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, “Özellikle geçmiş dönemlerde yaşanan konkordato simsarlığının önüne geçilmeli. Konkordato ilan eden şirket korunurken, o şirketten alacaklı olan firmalar olduğu da unutulmamalı” dedi.

Ülke ekonomisinin gittiği nokta konusunda güven endeksleri, PMI, TOBB açılan-kapanan şirketler gibi verilere bakılabilir. Ancak burada, Türkiye’nin lokomotif şirketlerinden birisi olan Şişecam‘ı ele alacağız.

Şişecam’ın 2024 ilk 6 aylık finansal sonuçları açıklandı.

Şirketin toplam duran varlıkları 31 Aralık 2023’te 222,4 milyar TL iken, 30 Haziran 2024’te 219,5 milyar TL’ye geriledi.

Esas faaliyet zararı

Bu dönemde Şişecam’ın kısa vadeli yükümlülükleri 83,2 milyar TL’den 62,9 milyar TL’ye geriledi. Uzun vadeli yükümlülüklerinde ise önemli bir artış gerçekleştiği görüldü. 71,5 milyar TL’den 112,5 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde toplam yükümlülükler de 154,7 milyar TL’den 175,5 milyar TL’ye yükseldi.

Beni burada endişelendiren ise esas faaliyet kârındaki gerileme oldu.

1 Ocak-30 Haziran 2024’te Şişecam’ın esas faaliyet zararı 165,6 milyon TL oldu. 2023’ün aynı döneminde burada 13,1 milyar TL kâr elde ettiğini görüyoruz.

Şirketin 1 Nisan-30 Haziran dönemindeki esas faaliyet zararı ise 1 milyar TL’yi aşmış.

6 aylık dönem kârı toplamda 5 milyar TL gözükse de, geçen yılın aynı döneminde bunun 12,4 milyar TL olduğunu görüyoruz.

Şişecam’ın faaliyetlerinde yavaşlama istihdam sayılarına da yansımış. 30 Haziran 2023’te 24.483 olan istihdam sayısı, 31 Aralık 2023’te 24.952 ve 30 Haziran 2024’te 24.945 oldu.

Şişecam hisselerinde de yatırımcının yüzünün güldüğünü söylemek pek mümkün değil. Tabloda da göreceğiniz üzere hisse (SISE) fiyatları neredeyse 2023’ün başındaki değerlere gerilemiş durumda.

Şişecam hissesinin (SISE) 2022’den günümüze gelişimi.

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, Şişecam’ın 2024 ilk yarıyıl sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Umutlar yılın ikinci yarısında

“Zorlu başlayan 2024 yılı, ikinci çeyrekte de global ekonomik belirsizliklerin yanı sıra jeopolitik gerginliklere sahne oldu. Fiyat endekslerinde küresel seviyede devam eden yüksek seyrin kontrol altına alınması hedefiyle uygulamaya alınan para politikası kararlarının, tüketim iştahı ve ekonomik büyüme üzerindeki kısıtlayıcı etkisi, piyasalardaki dengesizlik, enerji fiyatlarındaki değişimler ve jeopolitik gerilimler gibi birçok etken iş dünyasının genelini olduğu gibi Şişecam’ın faaliyet gösterdiği iş alanlarını da etkiledi. Yılın ilk yarısında durgun, hatta kimi bölgelerde daralma seyrine devam eden talep, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik uygulamalarını daha da zorunlu kıldı. Çevik karar alma ve hareket edebilme yetkinlikleri giderek daha fazla önem kazandı. Yılın ikinci yarısında faiz indirimleri ve talepteki iyileşmelerin ekonomilerdeki ılımlı gelişmeleri ve sektörlerimizdeki toparlanmayı kısmen de olsa destekleyeceğine inanıyoruz.”

Türkiye İş Bankası’nın holdingleşme süreci etkiledi mi?

Biliyorsunuz, Şişecam’ın ana hissedarı Türkiye İş Bankası.

Banka, uzun süredir holdingleşme süreci içinde. Ancak bir türlü sonuçlanmıyor. Konu hakkında Anadolu Ajansı’na 25 Ağustos 2024 tarihinde açıklama yapan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 31 Ağustos’a kadar süreci sonuçlandırma imkanının kalmadığını belirtti. Aran, “Bizim açımızdan vazgeçmek gibi bir durum söz konusu değil holdingleşmeden vazgeçmedik. Bu tarihten sonraki süreçte ilgili kurumlardan gelecek değerlendirmeler dikkate alınarak nasıl bir aksiyon alacağımıza karar vereceğiz” dedi.

İş Bankası’nın holdingleşmesi sadece kağıt üzerindeki bir unvan değişikliği değildir.

Türkiye’nin en büyük holdingi olacak, yeni yatırımları daha hızlı hayata geçirecek bir yapıya ulaşacak durumdan söz ediyoruz. Bu yıl 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan İş Bankası’nın geçmişten gelen deneyim ve birikimleri ile ülke ekonomisine nasıl kaldıraç olacağı da bir gerçek…

Ancak bankanın en büyük iştiraki olan Şişecam’ın frene bastığı bir dönemde holdingleşme için acele mi edildi?

Şişecam’ın bilançosunun olumsuz gelmesinde elbette yurt içi ve yurt dışı makroekonomik gelişmeler etkili oldu. Fakat, İş Bankası’nın holdingleşme sürecine odaklanması nedeniyle Şişecam faaliyetlerine yoğunlaşamadı mı?

Özellikle iş dünyasında bu ve benzeri soruların arttığını söyleyebilirim…

Bakalım, Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici‘nin de işaret ettiği gibi yılın ikinci yarısı bize neler gösterecek…

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search