Prof. Dr. Yakup Küçükkale NEDEN ŞİMDİ? başlıklı dikkat çeken bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Küçükkale, tarihsel olarak serbest ticaretin, üretim fazlası veren ülkeler için avantajlı bir araç olduğunu anımsattı. 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte büyük miktarda üretim yapan Britanya’nın, elindeki ürün fazlasını dünya pazarlarına sunabilmek için serbest dış ticareti savunduğunu belirten Küçükkale, benzer şekilde, II. Dünya Savaşı sonrası üretim kapasitesi artan ABD de bu modeli benimseyerek küreselleşmenin öncülüğünü üstlendiğini ifade etti.
“Serbest ticaret artık Çin’in çıkarlarına hizmet ediyor”
“Çin’in yükselişiyle birlikte serbest ticaret artık ABD’nin değil, Çin’in çıkarlarına hizmet ediyor” diyen Küçükkale, “ABD ise bu tablo karşısında strateji değiştiriyor; üretimi kendi sınırlarına çekmeye, dış ticareti kontrol altına almaya ve kritik sektörlerde korumacı önlemler almaya yöneliyor” açıklamasında bulundu.
“ABD’nin klasik yöntemlerle Çin’i ekonomik olarak baskı altına alması kolay görünmüyor”
Japonya ve Güney Kore gibi geçmişte yükselen ekonomilerin, ABD tarafından siyasi ve güvenlik gerekçeleriyle sınırlanabildiğini söyleyen Küçükkale, Çin’in hem büyük bir coğrafyaya hem de siyasi bağımsızlığa sahip olması, bu ülkeyi çok daha zorlu bir rakip haline getirmediğini ve bu nedenle ABD’nin klasik yöntemlerle Çin’i ekonomik olarak baskı altına alması kolay görünmediğini dile getirdi.