Piyasa koşullarındaki zorluklar, yeni siparişlerin düşüşünü sürdürmesine neden oldu. Yeni siparişler alt endeksi, şubattaki 47,1 seviyesinden martta 44,7’ye gerileyerek üst üste 21 aydır daralmaya işaret etti. Yeni ihracat siparişleri de Kasım 2022’den bu yana en sert düşüşünü kaydederek 46,6’dan 45,2’ye düştü.
Bu düşüşe paralel olarak, üretim alt endeksi de mart ayında 48,5’ten 46,7’ye gerileyerek sektörün zorlu bir dönemden geçtiğini ortaya koydu.
İmalatçılar istihdamda kısıtlamaya gidiyor
Yeni siparişlerdeki azalmaya karşılık olarak üreticiler, istihdam seviyelerini düşürmeye devam etti. İstihdam alt endeksi martta 48,6’dan 49,3’e yükselse de 50 eşiğinin altında kalarak istihdam piyasasında da daralma sinyali verdi.
S&P Global’den dikkat çeken değerlendirme
PMI verilerini yorumlayan S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Hem yurt içi hem de küresel piyasalardaki zorlu koşullar, mart ayında da üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşü hızlandırdı. Türk imalatçılar yeni iş almakta zorlanırken, enflasyon kaynaklı baskılar ve TL’deki zayıflığın etkileri devam etti” ifadelerini kullandı.