Fitch’in açıklamasında, tarifelerin mali etkisinin karmaşık olduğu vurgulanırken, bu önlemlerin ABD’nin yapısal ekonomik sorunlarını çözmede yetersiz kalacağı belirtildi. Tarife gelirlerinin kısa vadede özellikle 2025’te bütçe açığını daraltmaya yardımcı olabileceği ifade edildi. Ancak ekonomik büyümedeki yavaşlama ve ilave vergi indirimleri, uzun vadeli mali kazanımları sınırlayacak.
ABD’nin efektif tarife oranı yaklaşık %25’e çıktı
Kuruluş, ABD’nin borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranını istikrara kavuşturmanın ancak uzun vadeli harcama baskılarının ele alınmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizdi.
2 Nisan’da yürürlüğe giren yeni karşılıklı tarifelerle birlikte ABD’nin efektif tarife oranı yaklaşık %25’e çıktı. Bu, teoride daha fazla gelir anlamına geliyor. Ancak Fitch, bunun beraberinde daha yüksek resesyon riski ve para politikasında dar manevra alanı getirdiğine dikkat çekiyor.
2026 yılı itibarıyla daha belirgin olacak
Ayrıca açıklamada, olası bir ekonomik yavaşlamanın vergi dışı gelirleri baskılayacağı, otomatik mali harcamaları artıracağı ve bu durumun tarifelerden kaynaklanan gelir artışını gölgede bırakabileceği ifade edildi. Fitch’e göre bu etkiler, özellikle 2026 yılı itibarıyla daha belirgin olacak.