Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde hızla artan falcılık, astroloji, spiritüalizm, medyumluk, hacamat, sülük tedavisi, yıldız haritası, büyü, meditasyon, numeroloji, vefk ve reiki gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kişilerin gelirlerini mercek altına aldı. Bakanlık, bu kişilerin kazançlarını araştırmak için sektördeki iş modellerini yapay zeka ile analiz ederek dijital izleri, internet siteleri, sosyal medya etkileşimlerini ve çevrim içi ödeme sistemlerini inceledi.
1034 kişinin riskli olarak belirlendiği tespit edildi
Fal ve astroloji danışmanlığı yapanlar, spiritüalistler, WhatsApp ve Telegram grupları üzerinden seanslar düzenlerken, YouTube ve TikTok’ta canlı yayınlar yaparak gelir elde ediyorlar. Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar ve etkileşimli yayınlar, bu kişilerin takipçi sayılarını artırarak daha fazla kazanç sağlamalarına olanak tanıyor. Ayrıca, tatil kampları ve özel seanslar gibi hizmetlerle de gelir toplandığı gözlemlendi.
Bakanlık, bu kişilerin vergi mükellefi olanlarının kazançlarını beyan etme durumunu da incelemeye aldı. 2021, 2022 ve 2023 yıllarına ait sosyal medya hareketleri ve finansal veriler analiz edilerek, vergi mükellefi olanların beyanlarıyla karşılaştırıldı. Sonuçta, 1034 kişinin “riskli” olarak belirlendiği ve yaklaşık 1,8 milyar lira kayıt dışı gelir elde ettikleri tespit edildi.
Kayıt dışı gelirlerle mücadele sürdürülecek
Özellikle, sosyal medyada astrolojik öngörüler ve spiritüalist hizmetler sunarak 15 milyon lira kazanç sağlayan bir kişinin vergi mükellefi olmadığı ve bu kazancı beyan etmediği belirlendi. Bu kişi hakkında vergi incelemesi başlatıldı.
Bakan Şimşek, “Hedefimiz vergide adaleti sağlamak. Kayıt dışı gelirlerle mücadele etmeye devam edeceğiz. Gerçek kazançları beyan etmeyenlere karşı işlem yapacağız. Mükelleflerimize çağrımız, 2 Nisan’a kadar kazançlarını beyan etmeleri” dedi. Bakan, izaha davet edilen mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini, aksi takdirde ağır cezalarla karşılaşacaklarını da sözlerine ekledi.