Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yaptığı açıklamada, Ocak-Şubat döneminde borçlarını ödeyemeyen kişi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre belirgin şekilde arttığını belirtti. Yalnızca kredi kartı borçlarından dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı yüzde 52 artarak 167 bine çıktı.
Kredi kartı borcu devam eden 1,7 milyon kişi
Şubat 2025 itibarıyla, kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen ve hâlâ borcu devam eden kişi sayısı 3 milyon 998 bin 602’ye yükseldi. Bu kişiler arasında hem banka takibinde olanlar hem de borcu varlık yönetim şirketlerine devredilmiş olanlar bulunuyor. Kredi kartı borcu devam edenlerin sayısı ise 1 milyon 671 bin kişi düzeyinde.
İhtiyaç kredilerinde en yüksek takip oranı
Bireysel kredilerde en yüksek takip oranı yüzde 5 ile ihtiyaç kredilerinde görüldü. Kredi kartlarında takip oranı yüzde 4 iken, konut ve taşıt kredilerindeki oranlar sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 0,4 ile görece düşük kaldı.
İnşaat ve perakende ticaret öne çıkıyor
Sektörel bazda en yüksek takip oranı yüzde 4,9 ile inşaat sektöründe gerçekleşirken, perakende ticaret yüzde 4,8 ile ikinci sırada yer aldı. Eğitim sektörü ise yüzde 5’lik bir takip oranı ile dikkat çekti.
Tahsil edilemeyen borçlar büyüyor
Toplamda 17,4 trilyon liralık kredinin 402 milyar liralık kısmı tasfiye olacak alacaklar arasında yer alıyor. Bu durum, tahsil edilemeyen borçların giderek büyüyen bir ekonomik sorun haline geldiğine işaret ediyor.