Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB, gaz tüketimini azaltarak enerji ithalatını düşürdü

Avrupa Birliği (AB), enerji politikasında attığı adımlarla doğal gaz tüketimini önemli ölçüde azalttı. Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) verilerine göre, AB ülkeleri 2021–2024 yılları arasında gaz tüketimini %20 oranında azaltarak toplam gaz ve LNG ithalatını %18 düşürdü.

Avrupa Birliği (AB), enerji politikasında attığı adımlarla doğal gaz tüketimini

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsünün (IEEFA) verileri yayımladı. Buna göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde Rus gazının Ukrayna üzerinden geçişinin sona ermesine rağmen, AB’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı artış gösterdi. Ancak toplam gaz ve LNG ithalatı, 2024’ün aynı dönemine kıyasla sabit kaldı ve 2023’ün ilk çeyreğine göre yüzde 1 oranında azaldı.

Enerji güvenliğinde dönüşüm süreci

IEEFA analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, AB ülkelerinin enerji güvenliğini artırmak için yalnızca gaz tüketimini azaltmakla kalmadığını, aynı zamanda kaynak çeşitliliğine yöneldiğini ve yenilenebilir enerji yatırımlarını artırdığını belirtti. Jaller-Makarewicz, “AB, gaz talebini düşürmeye devam ederse, yeni altyapı yatırımlarına veya ithalatta artışa ihtiyaç duymadan enerji ihtiyacını karşılayabilir,” açıklamasında bulundu.

Rus gazına bağımlılık sürüyor

AB’nin 2027 yılına kadar Rusya’dan enerji ithalatını tamamen durdurma stratejisini 6 Mayıs’ta açıklaması bekleniyor. Ancak veriler, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığının hâlâ sürdüğünü gösteriyor. 2024 yılında AB’nin Rusya’dan gaz ve LNG ithalatı %19,5 artış gösterdi. 2025’in ilk çeyreğinde ise Türkiye üzerinden gelen Rus boru hattı gazı ithalatı yıllık bazda %16 arttı.

Norveç lider, Rusya ilk üçte

AB’nin 2025 yılı ilk çeyreğinde gaz ve LNG tedarikçileri arasında Norveç %30’luk payla ilk sırada yer aldı. ABD %25 ile ikinci, Rusya %14 ile üçüncü sırada bulunurken, Cezayir %13’lük payla dördüncü sırada yer aldı.