Beklentilere paralel olarak Merkez Bankası’nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e yükseltmesi sonrası ekonomistler, yıl sonunda yüzde 40’lık faiz beklediklerini ifade ettiler.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltti. Alınan bu kararın ekonomiye etkileri, İNFO Yatırım Youtube kanalında Mine Uzun’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Prof. Dr. Emre Alkin, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke tarafından yorumlandı.
KKM’ye karşı döviz satılıyor
Para Politikası Kurulu’nun kararı hakkında Prof. Dr. Emre Alkin, “Merkez Bankazı 500 baz puanlık artışla eleştiri bombardımanının hedefi olmaktan kurtuldu. Kasım ve aralık ayında faiz artışı yapar mı bunu bilemiyoruz. Ama bu bir ay boyunca üstünden sıkıntıyı atmış oldu. Türkiye-İsrail gerginliği daha yeni başladı. Bu gerginlikten ne çıkacağını bilmiyoruz. O yüzden burada tamamen olay netleşene kadar herhangi bir elle tutulur yabancı sermayenin Türkiye’ye teveccüh göstereceğini zannetmiyorum. Döviz kurlarının altındaki ateş yanmaya devam edecek. Merkez Bankası da KKM’ye olan ilginin azalmasını sağlamak amacıyla arka kapıdan döviz satma işlemlerine devam edecek. Bir önceki yönetim enflasyon çıkmasın diye döviz satıyordu şimdiki yönetim millet KKM’ye gitmesin diye döviz satıyor. Tuhaf bir şey oldu yani bekleyip göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.
Zor ama doğru bir karar
Merkez Bankası kararını doğru olarak değerlendiren İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Bu kararı alan ekibi tebrik ederim. Merkez Bankası gerçekten zor ama doğru bir karara imza attı. Bundan sonra beklentim büyük bir ihtimalle 40’larda yılı kapatacağız. Yani 2 tane 250’lik artışla bence yılı kapatacak. 500’ün altındaki bir faiz artışı, hatta pas geçilmesi piyasa tarafında sayın Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimindeki geleceğini sorgular hale getirirdi. Ama bu metninden anladığım yavaş yavaş sıkılaşma da parklar döngüsünün sonuna geliyoruz. Piyasanın genel beklentisi bu şekilde. Yani yıl sonuna kadar adımlarını atar ve sonra yerel seçime kadar piyasa bekler gibi bir şeyi vardı. Şunu da söyleyeyim atılan adımın ilk etkisini de borsada gördük. Çünkü dün biraz o satışta sayın Cumhurbaşkanı açıklamalarının ardından aynen benim gibi düşünenlerin de olduğunu gördük. Acaba yarınki Merkez Bankası’ndan bir ters köşe olur muyuz endişesinin de olduğunu düşünüyordum. Bu kararla birlikte piyasanın da bir miktar daha rahatladığını görüyoruz. Ben başından beri bu hikâyenin %40’larda oluşacağını düşünüyordum ve piyasanın da genel beklentiler artık 40 faizde Merkez Bankası’nın kendini bir kenara alacağı yönünde. Yani ‘tamam’ diyecek elbette bu konuyu sadece faiz üzerinden tartışmak da doğru değil. Yani faizi tek başına yükseltmek enflasyon için bir çözüm olmuyor. Önemli bir adım fakat farklı yan faktörlerle makro ihtiyati tedbirlerle de desteklenmesi gerekiyor.”
Henüz güçlü bir hareket yok
İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke ise “Ben öncelikle Merkez Bankası’nın mesajını çok beğendim. Şeffaf ve çok net mesajlar verilmiş. Birkaç gün sonra açıklanacak enflasyon raporu çok daha önemli olacak. Artık piyasanın dikkatini çekeni piyasanın istediği durumun karşılığını veriyorlar bu çok önemli. En önemlisi ise bence yurt dışı yatırımcının dikkat edeceği CDS de dahil olmak üzere o patikaların ne kadar istikrarlı takip edilmesi gerektiğine dair mesajlar geliyor. Bu da olumlu. Borsa İstanbul tabi dün olan çok majör hareketten sonra bir miktar yukarıya aynı reaksiyon yaptı ama henüz bence güçlü bir hareket yok. Bu bilançoları sıfırlayacağız anlamına gelmiyor. Biz aslında bunu çok yakında yaşadık deprem döneminde de buna benzer bir hareketlilik yaşamıştık. Ondan sonra da çok ciddi anlamda geri aldık hareketleri, burada ciddi anlamda aslında bir alım fırsatı yaratıldı. Ben hâlâ aynı kanaatteyim bu hikâye tekrar yukarıya dönecek.
Tedirginliği işaret ediyor
Bir miktar kâr satışları yaptıysak elde nakit varsa ekstra hisse senedi alabiliyorsak koyulacak yerdeyiz. Onun haricinde bu hikâye bence bugün 7650’nin üzerine bir hareketliliğe ihtiyaç var ya da en azından yarın bu reaksiyona ihtiyaç var. Eğer 2 gün içerisinde bu reaksiyon gelmezse aşağı tarafta 7420 onun altında 7200 onun altında da 6800 denklemi var. Yani 7000-6800 arasında taban yapıp tekrar yukarı yönlü devam etmesini bekliyorum. Bu düzeltmeye ihtiyacımız vardı çok uzun zamandır bekleniyordu. Ama dünkü (geçen gün) hareket çok düzeltmeyle açıklanabilecek bir hareket değil. Aslında ne kadar tedirgin olduğumuzu da gösteren bir hareket gördük. Çok iyi hatırladığım bir dönem vardır. Eskiden ciddi anlamda mal verildiği zaman tuşa basacak vaktimiz olmazdı. Dün buna benzer bir ara geçtik. Bu demek değil ki hisse senedinden çıkın. Bence hâlâ ana gidiş yükselişe doğru, 11.000’in yolculuğunun devam ettiğini düşünüyorum. Merkez Bankası enflasyonda bir patikaya girdi bir yolculukta devam edeceğiz, bunda bir sıkıntı yok. Yavaş yavaş yabancı yatırımcı hikayesi gelecek, ben orada o kadar karamsar değilim.”