Yapay zeka destekli ‘akıllı sınıf’ modeli, eğitimde başarıyı artırabilir

Eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması sadece bilgisayarlara bağlı kalmadan yapay zeka (YZ) desteği ile gerçekleştirilmesi daha yararlı olacaktır. Akıllı sınıfların oluşturulması ile öğrencilerin anlık olarak izlenmesi, derse olan ilgilerinin anlık olarak takip edilebilmesi başarıyı artırıyor. 

KONUK YAZAR

Tuna Tanrıverdi – Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör ve Eğitim Yönetimi Uzmanı

Tuna Tanrıverdi

Teknoloji ve yapay zeka sistemlerinin gelişmesiyle birlikte yüz tanıma sistemleri de üst noktalara ulaştı. Geliştirilmiş yeni kameralar, özel yazılımlar sayesinde artık insanların duygu durumlarını da analiz edebiliyor. Çin’de insanlar üzerinde denenmeye başladı bile; Pekin’de yer alan bir okulda Hanwang Technology tarafından geliştirilen yazılım ile güvenlik kameraları, öğrencilerin yüz ifadelerini analiz ederek duygu durumlarını saptayabiliyor. Örneğin gözleri tahtada olmayan bir öğrenci “dikkati dağılmış” olarak işaretleniyor. Tahtaya dikkatle bakan bir öğrenci için “odaklanmış” sayılıyor.

Okulların öncelikli amaçlarından biri, öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkararak yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak, onları topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek ve lise boyunca edindikleri bilgi ve becerileri yaşamlarına yansıtmalarını sağlamaktır. 

Eğitim sistemi ve yöntemleri sadece bireysel başarıyı değil, aynı zamanda toplumsal kalkınmayı da destekleyen kritik bir öneme sahip.

Eğitimde hedefe ulaşmanın en etkili yollarından biri, bireysel ihtiyaçlara ve öğrenme stillerine göre uyarlanmış eğitim yöntemi sunmaktır. Bu bağlamda, çeşitli teknolojik yenilikler, özellikle yapay zeka (YZ) teknolojileri, eğitimde başarıyı artırmada önemli roller oynamaktadır. Yapay zeka tabanlı eğitim modelleri öğretim hızını destekler, öğrencilerin ilgi alanlarını ve zorluk yaşadıkları konuları analiz edebilir ve böylece her öğrenciye özel öğrenme programları oluşturulabilir. Öğrencilere sadece gelişmesi gerektiği alanı göstermek ile kalmaz güçlü oldukları alanları da sunar. Böylece, başarı yolunda öğrencilerin motivasyonlarını arttırılırken öğrenme süreci verimli hale dönüşür.

Örnek yapay zeka aracı olarak “curipod” verilebilir. Bu uygulamada sadece bir kaç kelime ile ne istediğinizi yazıyorsunuz, öğrencilerin önceki öğrendikleri ders içeriklerini tetikleyici sorular olabilir, bunu tartışma sorularına da dönüştürebilirsiniz ve çıkış kartları oluşturarak öğrencilerinizin öğrenme düzeylerini öğrenebilirsiniz.

Bir diğer yapay zeka aracı, “MagicSchool.ai” bu yapay zeka uygulamasında ders planı hazırlayabilir, fen deneyleri hazırlama, öğrencilere geri bildirim aktarma, farklılaştırılmış içerikler hazırlama, rubrik oluşturma hatta öğrenci yaş seviyesine göre konu ile ilgili espiri bile oluşturabilirsiniz.

“Sonix” uygulaması ile öğretmenin ders sırasında anlattıklarının tamamı nota dönüştürülebilir. Böylece, öğrencilerin dersi kelimesi kelimesine kaydedebildiğini bilmek, derse olan ilgi ve konsantrasyonlarını artıracaktır.

Yapay zekanın olduğu her yerde ve öğrencinin kendini keşfetmesi sürecinde öğretmen her zaman ihtiyaç duyulacak. 

Yapay Zeka ile, notlandırma, intihal tespiti ve analizi gibi değerlendirme uygulamalarında önemli bir rol oynar. Böylece değerlendirmelerin güvenilirliğini, adil olmasını ve bilgilendirici olmasını artırır​​. Öğrenciler hatalarını hızlı bir şekilde görüp, öğrenme süreçlerini geliştirebilirler. Bu, öğretmenlerin daha fazla zamanlarını öğrenciye birebir destek sağlamaya ve ayırmalarına olanak tanır.

“UTIFEN” uygulaması, öğrencilere öğrenme yollarını takip etmeleri için seviyelerine uygun konular gösterebilmektedir. Kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlayarak daha hızlı destek ve özel öneriler sunabilmektedir. 

Öğretmenler yapay zeka araçlarından, öğrenci devamsızlıkları vb. bilgiler hızlı ve kolay bir şekilde alarak değerlendirmeler yapılabilir. Örneğin Çin merkezli yapay zekâ destekli uyarlanabilir eğitim sağlayıcısı olan SquirrelAI, her öğrenciye ayrı ayrı yapay zekâ süper öğretmeni saylayabilmek amacıyla çalışmakta ve çalışmalarını sürdürmektedir. Benzer bir şekilde ABD merkezli McGraw-Hil tarafından uyarlanabilir yapay zekâ eğitim programı olan ALEKS geliştirilmiştir. 

Ders içerisinde YZ destekli eğitici oyunlar ve simülasyonlar, öğrencilerin öğrenme süreçlerini hızlandırır, daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirebilir. Bu tür araçlar, öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine ve öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalarına yardımcı olur. Böylece, daha iyi sınıf yönetimi sağlanabilir. Örneğin Classcraft yapay zekâ uygulaması ile sanal deneyim yaşayarak öğrenim keyifli hale dönüşebilir. 

2020 pandemi döneminde benimde içinde bulunduğum 16 kişilik harika bir öğretmen grubu ile disiplinler arası entegrasyonu sağladığımız 60’a yakın eğitsel oyunlar tasarladık ve youtube üzerinden tüm öğretmenlerin ulaşmasını sağladık. 

Böylece, pandemi döneminde ulusal ve uluslararası düzeyde öğrenci ve öğretmenlere en hızlı şekilde teknolojinin uzaktan ulaşılması yöntemi ile destek olduk.

Ürettiğimiz oyunları hem online hem de yüz yüze eğitimi için tasarladık. Tasarladığımız oyunlarda; öğrencilerin konu ve kazanımlar ile birlikte, strateji geliştirmesi, çözüm üretmesi, bilgiyi transfer etmesi ve kullanması, analitik düşünmesi, liderlik ve işbirliği yapabilmesi, empati kurması gibi 21. yüzyıl becerilerinin de gelişmesini amaçladık. Ardından 2021 yılında “Disiplinlerarası ve Kazanım Odaklı Oyunlar” kitabını yazdık.

Kitabımız:

https://www.dr.com.tr/Kitap/Disiplinlerarasi-ve-Kazanim-Odakli-Oyunlar/Kolektif/Egitim-Basvuru/Aile-cocuk/Aile-cocuk-/urunno=0001967158001

Youtube Kanalımız: DOYA DOYA OYNA

https://www.youtube.com/channel/UCjdensKSxpJ-mMGH_25UsWw

YZ tabanlı uzaktan eğitim sistemi, öğrencilere coğrafi konumlarından bağımsız olarak eğitim alma fırsatı sunar. Bu sistemler, video ders anlatımları, ödevler ve çevrimiçi sınavlar gibi çeşitli araçlar sunar. Ayrıca, bu tür platformlar, engelli öğrenciler için erişilebilirlik özellikleriyle, eğitimin kapsayıcılığını artırır. 

Yapay zeka, eğitimde kişiselleştirme, uzaktan eğitim, akıllı değerlendirme,  yüz tanıma ve duygu analizi gibi alanlarda sunduğu imkanlarla, öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha verimli ve etkili hale getirmektedir. Bu teknolojilerin eğitim sistemine entegrasyonu, hem bireysel öğrenci başarısını hem de genel eğitim kalitesini artırmada önemli bir adım olacaktır.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search