Ünlü sanayici isyan etti: Bayramda 9 gün tatil olmasın

Ülke ekonomisi gündemden düşmüyor ancak en çok konuşulan konu TCMB politikaları ve finans sisteminde yaşananlar oluyor. Reel sektördeki gelişmeler yeteri kadar ele alınmıyor.

Sağladığı istihdam, yarattığı katma değer ve ihracat geliri ile sanayicilerimizin daha fazla ön plana çıkması gerekiyor. 

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, yaptığı bütün konuşmalarda mutlaka, “Türkiye’de sanayici olmak çok zor. Ama biz üretmekten, ihracat yapmaktan vazgeçmeyeceğiz” diyor. 

EVSİD tarafından düzenlenen Invitation Only etkinliğinde konuşan Özger, “Biz sanayiciler olarak her zaman bir dertle uğraşıyoruz. Kaslarımızı geliştirdiğimizi söylesek de zorlanıyoruz” dedi.

Yüksek maliyetler, verimlilik, kapasite kullanımı, jeopolitik gelişmeler, enflasyon kur dengesi gibi problemler sanayicinin üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. 

Invitation Only etkinliği başlı başına örnek bir proje. Dünyanın dört bir tarafından satın alma yetkilileri İstanbul’a getirilerek, Türk şirketleri ile buluşturuluyor. 

Bu başarı hikayelerinin daha fazla duyurulması ve yaygınlaştırılması lazım.

Invitation Only’nin açılış konuşmaları sonrası sohbet etme imkanı bulduğumuz İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile ekonomideki gelişmeleri konuştuk.

Tecdelioğlu’nun ilk vurguladığı konu, Kurban Bayramı tatili oluyor:

“Haziran ayında 9 gün tatil olmaması lazım. 4 günlük tatil var zaten. İDDMİB olarak ilave tatil istemiyoruz. Birleştirilmesin ve 9 güne uzatılmasın. Nisan ayında zarar ettik. Tatilin uzatılması ile hiçbir şirket kâr edemedi. İhracat, ciro, verimlilik yüzde 30 düşüyor. Bir kriz dönemindeyiz, çalışmamız lazım. Ama kiralar, işçi maliyetleri devam ediyor. Biz çalışmak istiyoruz. Üretimin, sanayi çarklarının durmaması lazım.”

İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu

Konkordato furyası başladı

Çok sayıda sorunla uğraştıklarını vurgulayan Tecdelioğlu, finansman maliyetlerinin zorluğuna dikkat çekti:

“Paraya ulaşma ile ilgili bir problem yok. Kredibiliten varsa bankalar arkanda dolaşıyor. Ama yüzde 60 faizle nasıl ticaret yapacaksın?

Bir de konkordato furyası başladı, piyasayı çok sıkıntıya sokuyor. Gerçek konkordato olması lazım. Ticaret Bakanlığı’ndan uzmanların incelemesi gerekiyor. Sadece YMM raporlarıyla olması doğru değil.”

Geçmiş kriz dönemlerini hatırlattığımız Tecdelioğlu, bu dönemin farklı olduğunu belirterek, “Bu yıl bizim için imtihan yılı. 2023’ün ikinci yarısından sonra işler tersine döndü. Nerede duracak bu iş bilmiyoruz. Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın yılsonuna yönelik açıklamaları da endişelendiriyor bizi” dedi.

Enflasyonla mücadele sürerken, sanayide uzun yıllarda elde edilen bilgi ve birikim heba edilmemeli. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in işaret ettiği “sıkı para politikası yanında yapısal reform” hedefinde mutlaka sanayi de olmalı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search