Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan mobilya sektöründe yaşanan ve çözüm bekleyen konular hakkında konuştu. Lojistik, nitelikli eleman eksikliği, enerji ve hammadde fiyatlarında artışlara dikkat çeken Çapan, bu durumun sektörde ileriye dönük sorunlara kapı açabileceğini vurguladı.
“Mobilya sektöründe çözüm bekleyen en öncelikli konular lojistik, nitelikli eleman eksikliği, enerji ve hammadde fiyatlarında artışlar, finansman erişimi zorlukları olarak sıralanabilir.” diyen Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan sektörün gelişimi ve ileriye dönük yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Üretim kadar ürünün tüketiciye zamanında ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasının da önemli olduğunu kaydeden Çapan “Son zamanlarda sektörümüzde lojistik büyük bir problem haline gelmiştir.
Her şirket kendi lojistik çözümlerini geliştirmeye çalışsa da özellikle bazı il ve ilçelerde lojistik ve montaj hizmetleri yetersiz kalmaktadır.
Bu durum, ürünlerin zamanında ve güvenli bir şekilde müşterilere ulaştırılmasında zorluklara neden olmaktadır.” İfadelerini kullandı.
“Mesleki eğitim teşvik edilmelidir”
Mobilya sektörünün diğer önemli sorunun ise her sektörde olduğu gibi nitelikli eleman eksikliği olduğunu aktaran Çapan “Mobilya sektöründe nitelikli eleman bulma sorunu, şirketlerin karşısına çıkan en büyük zorluklardan biri olmaya devam etmekte.
Nitelikli eleman yetiştirilmediği için zanaatkar sayısında azalma yaşanırken bu durum, sektörümüzün geleceği açısından endişe verici bir hal almakta. Zanaatkar yetişmemesi, sektörde ürün kalitesinin düşmesine ve iş gücü verimliliğinin azalmasına yol açmakta. Önümüzdeki 10 yıl içinde özellikle bu konuda büyük sorunlar yaşanması muhtemeldir.” dedi.
Bu noktada mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Çapan “Eğitim kurumları ve sektör iş birlikleri ile mesleki eğitimi teşvik etmeli ve gençlerin bu alanda kariyer yapmalarını sağlayıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca, meslek liselerinin mobilya ile ilgili bölümlerinin daha cazip hale getirilmesi ve gençlerin bu alana yönlendirilmesi önem taşımaktadır.” açıklamasında bulundu.
Hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artışlara dikkat edilmeli
İnşaat sektörü gibi, mobilya sektörünün de yüksek girdi maliyetleriyle mücadele ettiğini ifade eden Levent Çapan “İhracat noktasında lokomotif kollardan biri olarak görülen mobilya sanayimiz, 2023 ve 2024 yılında yaşanan döviz artışları sebebiyle etkilenen hammadde, lojistik ve enerji maliyetlerinden en çok payını alan sektörlerin başında geldi. Enerji, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, üretim maliyetlerini artırarak karlılığı olumsuz yönde etkilemekte. Mobilya sektörümüz aynı zamanda yüksek sermaye gerektiren bir sektör olarak finansman erişimi konusunda da zorluklar yaşamakta.” diyerek sözlerini noktaladı.