Yabancı yatırımcıların yeni rotası Türk tahvilleri oldu. Geçen haftanın son iş gününde tahvil piyasasına 2 milyar dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Bankacılık kaynakları, piyasalarda hareketliliğin arttığını ve yatırımcıların swap piyasasından tahvil yatırımlarına kaydığını belirtiyor. Uzmanlara göre, programın ikinci evresine ilişkin güçlü sinyaller alınması, yabancı ilgisinin daha da artmasına zemin hazırladı.
Dünya Gazetesi’nden Recep Erçin’in haberine göre, enflasyondaki olumlu görünüm yabancı yatırımcıların Türk lirası tahvillere olan iştahını artırdı. Uzmanlar, bu gelişmeyi ekonomi programının başarısına dair önemli bir gösterge olarak değerlendiriyor.
Bankacılar, yabancıların geçen haftanın son üç iş gününde 2 milyar dolara yakın tahvil satın aldığını hesapladı.
Aralık enflasyonu beklentilerin altında geldi
Aralık ayında enflasyon, beklentilerin oldukça altında kalarak %1,03 seviyesinde açıklandı. Bu sürpriz düşüş, yabancı yatırımcının Türkiye’nin ekonomi programına olan güvenini artırdı. Enflasyondaki bu olumlu tablo ve artan yabancı ilgisi, tahvil piyasalarında faiz oranlarının düşmesine yol açtı. Analistler, düşük enflasyon rakamlarının, piyasalarda istikrar sinyali olarak algılandığını ve yeni yatırım dalgalarını tetikleyebileceğini ifade ediyor.
Merkez Bankası’nın politika faizini 250 baz puan indirdiği aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde yüzde 43,4’e ulaşan 2 yıllık tahvilin faizi yüzde 39,9’a geriledi. Benzer şekilde beş yıllık tahvil faizleri de yüzde 34,8’den yüzde 31,9’e indi.
Piyasalarda güven artırıcı etki
Uzmanlara göre, Aralık ayında sadece manşet enflasyonun değil, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin de etkisi büyük oldu. Bu gelişmenin, enflasyon düşüş trendine katkı sağladığı ifade ediliyor.
Merkez Bankası’nın bir süredir hizmet enflasyonundaki düşüşe dikkat çeken açıklamaları, piyasalarda güven artırıcı bir etki yarattı. Yetkililer, bu iyileşmenin enflasyona pozitif yansımasının, 2024 yılı boyunca devam edebileceğini belirtiyor.
2025’te ilgi daha fazla olacak
İlk çeyrekte yıllık enflasyonun yüzde 40’ın altına çekilmesi bekleniyor. Halihazırda mal enflasyonunun yıllık bazda yüzde 36’ya kadar çekilmesi ve hizmet enflasyonundaki katılığın kırılması ile birlikte düşüş sürecinin belirgin şekilde devam edeceği öngörülüyor.
Küresel tarafta Trump etkisiyle yükselen faizlere rağmen Türk varlıklarına olan ilginin temelinde programa ilişkin güven ve örgülebilirlik yatıyor. Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış da, “Son PPK’dan beri TL getiri eğrisinin kısa ucu 195 baz puan, uzun ucu 126 baz puan geriledi” tespitini yaptı. Ünalmış Dünya’ya yaptığı değerlendirmede, “Uygulanan politikaların inandırıcılığı sayesinde yabancı ilgisi arttı.
Baktığımızda ilave getiri yok, risk primi tarafında CDS’lerde de pek bir hareket yok ama gerek TL’nin yılsonunda ulaştığı değer gerek asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki zam politika yapıcıların, politikaların devamlılığı konusundaki kararlılığını gösterdi.
Bu bakımdan Türk varlıklarına Türk ve yabancı ilgisinin 2025’te 2024’e göre daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 10 Mayıs 2024 haftasında yabancı yatırımcıların Türk tahvillerinde net alımı 2,83 milyar dolar olmuştu.
Trump etkisi ABD faizlerini yukarı çekiyor
ABD tahvil faizleri 20 Ocak’ta görevi devralmaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump’ın politika belirsizliği yüzünden son günlerde yükseliyor. 30 Aralık’ta yüzde 4,24 olan ABD 2 yıllıkları 10 Ocak’ta 4,38’e dayandı. 5 yıllık ABD tahvil faizleri de aynı dönemde 4,36 civarında iken yüzde 4,57’ye yükseldi.
ABD tarafındaki gelişmeyi yorumlayan Prof. Dr. Ünalmış, piyasaların Trump’ın genişlemeci mali politikalarının olası etkilerini fiyatladığını dile getirdi. Öte yandan yükselen ABD faizleri Türkiye’nin dış borçlanması açısından ilave bir maliyet yükü anlamına geliyor.
Enflasyon patikasındaki düşüş yatırımcıyı çekiyor
Yabancıların tahvil pazarına yönelik beklentilerini değerlendiren Ekonomist Özlem Derici Şengül, “Bu eğilimin nedeni enflasyon patikasındaki düşüş eğiliminden kaynaklı. Mayısa kadar baz etkisi kaynaklı hızlı bir düşüş bekleniyor. Benim mayıs ayı yıllık enflasyon beklentim yüzde 32,5 düzeyinde. İlk çeyrekte 40’ın altı görülebilir” dedi.
İlk yarıda 4 Para Politikası Kurulu toplantısı (23 Ocak, 6 Mart, 17 Nisan, 19 Haziran) yapılacağını anımsatan Özlem Derici Şengül, mayıstan sonra enflasyonun yüzde 30’un altına dolayısıyla da faizlerin buna paralel olarak aşağı gelmesi daha zor olacağı için yabancının şimdiden bu fırsatı değerlendirmek istediğini not etti. Özlem Derici Şengül ayrıca, 6 aylık düşüşün sonraki yılın enflasyon beklentilerini yüzde 20’lere doğru sürükleyecek nitelikte olması durumunda yabancının tahvilde uzun vadeye döneceğini öngördü.