1950 yılından bu yana Türkiye’nin kapsayıcı ve nitelikli kalkınması için değer üreten TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), yeşil ve kapsayıcı bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla; uluslararası kuruluşların temsilcilerinden akademi ve iş dünyasına kadar pek çok kesimi bir araya getirdi.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç’in açış konuşması ile başlayan 1’inci TSKB Kalkınma Günü’ne çok sayıda iş insanı, ekonomist, akademisyen ve yazar konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda TSKB’nin nitelikli kalkınma odağındaki kesintisiz desteklerini sürdüreceğini belirterek, “Türkiye’nin ilk kalkınma ve yatırım bankası olarak, tam 74 yıldır ilk günkü heyecan ve adanmışlık duygusuyla ülkemizin kapsayıcı ve çok yönlü kalkınması için değer üretiyoruz. TSKB Kalkınma Günü’nü de bu değeri büyütmek, Bankamızın 75. yılına yaklaşırken biriktirdiğimiz deneyimi ortak bir zeminde paylaşmak, değerli paydaşlarımızla iş birliği ve sinerji içinde ülkemizi sürdürülebilir gelecek hedefinde ileriye taşımak üzere başlatıyoruz” dedi.
Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen ve ilk çevresel sosyal etki ölçümünü uygulamaya koyan TSKB, kapsayıcı ve sürdürülebilir geleceğin inşasına katkıda bulunmak amacıyla, “TSKB Kalkınma Günü” etkinliğinin ilkini gerçekleştirdi. Bankanın, 4 Haziran tarihinde İstanbul’da düzenlediği etkinliğe Dünya Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı, Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerinin yanı sıra akademi ve iş dünyasından çok sayıda önemli katılımcı katıldı.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez’in yanı sıra Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Refet Gürkaynak gibi ekonomist, akademisyen ve iş insanının konuşmacı olarak katıldığı TSKB Kalkınma Günü, nitelikli kalkınma ve yeşil ekonomi konularında önemli bir platform olarak öne çıkmayı hedefliyor. TSKB’nin kalkınma kavramını başından beri ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin iç içe geçtiği bütünsel bir yaklaşımla ele aldığını vurgulayan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, Türkiye’nin nitelikli kalkınması odağında kesintisiz desteklerini sürdüreceklerini belirterek, “İlkini gerçekleştirdiğimiz TSKB Kalkınma Günü ile ülkemizin 100 yıllık kalkınma yolculuğuna yakından bakarak üreten Türkiye’nin gelecek vizyonu doğrultusunda, stratejik kalkınma alanlarında nelere odaklanacağımızı ortak bir zeminde tartışma fırsatı bulmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda gelenekselleşmesini arzu ettiğimiz TSKB Kalkınma Günü’nün nitelikli ve sürdürülebilir kalkınma yolunda önemli bir paylaşım zeminine dönüşerek kamu, özel sektör, akademi ve tüm paydaşlarımızla iş birliği ve ortak akıl içinde sürdürülebilir geleceğimiz için üretilecek çözümlere yeni bir alan açarak ilham olmasını diliyorum” dedi.
TSKB’nin kuruluş yıldönümünün 2 Haziran olduğuna dikkat çeken TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Kuruluş tarihimiz olan 2 Haziran’ı Türk Patent ve Marka Kurumu’na “TSKB Kalkınma Günü” olarak tescil ettirerek çok yönlü nitelikli kalkınmaya adanmış 74 yıllık tarihimizi özel bir günle onurlandırmak istedik. TSKB Kalkınma Günü’nü sadece Bankamızın kuruluş yıl dönümü olarak değil, aynı zamanda tam 74 yıldır kalkınma kavramını kapsayıcı bir perspektifle sahiplenerek ülkemize hizmet etmenin simgesel bir ifadesi olarak da görüyoruz. TSKB olarak bu özel günle ülkemizin kalkınma yolculuğuna üreten Türkiye’nin gelecek vizyonuna odaklanacağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da ülkemizin sürdürülebilir büyümesine, uluslararası alanda verdiği karbon taahhütlerinin gerçekleşmesine ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
TSKB Kalkınma Günü’nde ‘sürdürülebilir gelecek için nitelikli kalkınma’ mesajı
“Sürdürülebilir Gelecek için Nitelikli Kalkınma” mottosuyla gerçekleşen TSKB Kalkınma Günü etkinliğinin ilki TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç ve Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın açış konuşmaları ile başladı. Açış konuşmalarının ardından Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez “Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma” başlıklı konuşması ile sahne aldı. Humberto Lopez’in ardından TSKB Kalkınma Günü, TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın “Türkiye’nin Kalkınma Hikayesi” başlıklı sohbeti ile devam etti. Moderatörlüğünü Hakan Güldağ’ın üstlendiği “Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Yolculuğu” panelinde UN SDSN Türkiye Ağı Koordinatörü Bahar Özay, İstanbul Sanayi Odası Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic konuşmacı olarak katıldı. TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Kapsayıcı Net Sıfıra Doğru Kalkınma Bankacılığı” panelinde ise Dünya Bankası Program Lideri ve Kıdemli Finans Sektörü Uzmanı Etkin Özen, AIIB Danışmanı Evren Dilekli ve AFD Türkiye Direktör Yardımcısı Marine Karcher konuştu. “Ekonomist Perspektifinden Kalkınma” panelinde TSKB Başekonomisti ve Direktörü Dr. Burcu Ünüvar ve Prof. Dr. Refet Gürkaynak arasında geçen sohbetin ardından program TSKB Genel Müdür Yardımcısı Poyraz Koğacıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen “Kalkınma Bankacılığında Sermaye Piyasalarının Rolü” paneliyle devam etti. Panelde, Smart Güneş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, Naturel Holding Strateji ve Yatırımlar Bölüm Başkanı, CFO Hasan Sarıçiçek ve İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gayde konuştu. Birinci TSKB Kalkınma Günü, “Sürdürülebilir Gelecek İçin Ortak Çözüm Üretmek” başlığında Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü ve İmece Koordinatörü Zeynep Erdoğan arasında geçen sohbetle son buldu.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: Kararlılıkla sürdüreceğimiz kalkınma devam edecek
Türkiye’nin enerji sektöründeki dönüşümünde liderlik eden projelerde önemli bir rol oynayan TSKB’nin, 2002 yılından bu yana orta ve uzun vadeli kaynaklar aracılığıyla Türkiye’deki çeşitli yenilenebilir enerji projelerine finansman desteği sağladığını belirten TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bankanın toplumsal ve çevresel etkiyi de göz önünde bulunduran bir anlayışla hareket ettiğini söyledi.
Türkiye Yeşil Fonu’nun kurulması kapsamında da önemli adımlar attıklarına işaret eden TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç ayrıca, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır hedefine doğrudan katkı sağlayacak ‘Türkiye Dağıtık Enerji için Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi’ni de çok kısa bir süre önce yine Dünya Bankası ile hayata geçirdiklerin hatırlattı.
“Bu anlamlı proje ile ülkemizin Ulusal Katkı Beyanı kapsamında, başta enerji sektörü olmak üzere ortaya koyduğu dönüşüm hedeflerine ulaşmasını hızlandırarak sürdürülebilir gelecek hedefimize biraz daha yaklaşacağız” diye konuşan Bilgiç şunları ekledi: “Yenilenebilir enerji ülkemizin yeşil dönüşümündeki önemli stratejik kalkınma alanlarının başında geliyor. Banka olarak, 2002 yılından beri bu alana itinayla eğiliyoruz. Hali hazırda Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün yüzde 55’i yenilenebilir enerji projelerinden oluşuyor. Bugüne kadar sağladığımız finansman destekleriyle ülkemizin yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücünün yüzde 15’ini temsil ediyoruz. Bununla beraber, son iki yılda finanse ettiğimiz 280 MW’ın üzerinde çatı ve arazi GES yatırımları ile sanayicimizin elektrik ihtiyacını kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamasına destek olduk. Dünya Bankası ile imzaladığımız Dağıtık Enerji Projesi ile bu yatırımları daha hızlı bir şekilde yatırımcı ile buluşturarak yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Uluslararası kuruluşlardan sağladığımız kaynaklarla her yıl 16 milyon tonun üzerinde CO2 emisyon azaltımı sağlanmasından ve bu yolla çevresel etkiye katkıda bulunmaktan da büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bunların yanı sıra deprem bölgelerinde eğitime katkıda bulunan kapsamlı projelerimizle de genç nesillerin eğitimine destek olmaya devam ediyoruz. TSKB olarak, daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için yürüttüğümüz çalışmalarımızı tüm gücümüzle sürdürüyoruz.”