Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmek zorunda olduğunu teknik verilerle açıklayarak, bunun yapılmaması durumunda kurun hızla artacağını vurguladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezerv satışları sürüyor. Konu hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Ekonomist İris Cibre, şu ifadeleri kullandı:
“Merkez Bankası neden satıyor hâlâ rezervlerimizi diye kızanlara anlatmak istedim.
2018 itibariyle ve özellikle 2021 akıl almaz ekonomi kararları sonrası yabancı piyasadan hızla kaçtı. TL artık trade edilebilir bir ürün olmaktan çıktı. Hatta TL tahtasında satış kotasyonu gelmez oldu.
Bu ne demek?
Aşağıdaki tabloda afaki fiyat ve kotasyonları görüyorsunuz.
Bu kotasyonların satış tarafında olanları artık piyasa oyuncusu değil. Eğer Merkez o sağ tarafa o 1000, 1500 ve 400 USD kotasyonları koymazsa satıcı yok/çok az.
Dolayısıyla, USD’a alış geldiğinde o kotasyonlar olmazsa, kurun nereye gidebileceğini hiç birimiz tahmin dahi edemeyiz.
2021 Aralık ayındaki hızlı yükselişin sebebi
Şöyle düşünün; 31.18’e kadar toplam kotasyon 2900 USD. Piyasaya 5 bin USD’lık alıcı geldi. 31.18’e kadar 2900’ü aldı ama alamadığı hâlâ 2100 USD var ve 31.18 üzerinde kotasyon yok. İlki 33 seviyesinde 3000 USD. Bu demektir ki, o saniye USDTRY 33 oldu. 2021 Aralık ayını hatırlayanlar bilir. Her gün 3%-5% yukarı hareket vardı. Nedeni tam da buydu. Kotasyon olmayan satış tarafında kademeler ufak alışlarla yukarı kalkıyordu.
Şimdi ise durum şu: MB satış tarafına sürekli kotasyon koyuyor ki fiyat yukarı kaçamasın ve kur kontrolden çıkamasın. MB’nin varlığı, TL’nin tekrar, Allah o günleri bize tekrar gösterirse, trade edilebilir bir ürün haline gelmesi ile mümkün.
Yani, güven oluşmuş ve dolar satıcısı kotasyon koymaya başlamış olduğunda MB artık piyasa yapıcı rolünden ancak o şekilde sıyırılabilir. Daha, uzun süre MB’nin net pozisyonunu takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü, MB piyasanın mecburi oyuncusu…”