TCMB

TCMB, atılan adımların etkilerini takip edecek

TCMB’nin faizi yüzde 45 seviyesine yükselttikten sonra bir süre beklemede kalarak atılan adımların etkilerini izleyeceği ifade ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e çıkarması sonrası gelişmeler takip ediliyor. Ünlü & CO’nun günlük bülteninde faiz kararı sonrasında piyasadaki gelişmeler ele alındı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Haziran ayında başladığı artırımlar ile politika faizini %8,50’den %40 seviyesine taşıyan Merkez Bankası yılın son PPK toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak 250 baz puanlık artırım daha yaparak faizi %42,50’ye yükseltti. Böylece Ağustos ayında yapılan 750 baz puan ve takip eden üç ayda yapılan 500’er baz puanlık artırımların ardından TCMB daha önce sinyalini verdiği gibi sıkılaştırma adımlarında hız kesmiş oldu. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde verilen mesajlar ise faiz artırımlarının yakın zamanda sona ereceğini gösteriyor. Piyasalardaki ağırlıklı görüş TCMB’nin faizi %45 seviyesine yükselttikten sonra bir süre beklemede kalarak atılan adımların etkilerini izleyeceği yönünde.  

Faiz kararı TL üzerinde anlamlı etki yaratmadı

TCMB yılın son toplantısında piyasa beklentisine paralel adımlar atarak politika faizini %42,5 seviyesine yükseltirken bunun TL üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığını gördük. Bu kapsamda hafta başından bu yana olduğu gibi hafif yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Kurdaki yükselişe karşın dolardaki değer kazanımı TL mevduat getirisinin altında kalmayı sürdürüyor.

Bu da TL üzerindeki baskının artmasını engelleyen önemli bir unsur olarak çalışıyor. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi ise 300 baz puanın altında kalarak önceki dönemlere kıyasla pozitif sinyaller vermeye devam ediyor.

Borsadaki kırılganlık sürüyor

Borsa İstanbul: Haftanın ilk üç işlem gününü eksi bölgede tamamlayan ve bu süre zarfında %4’ün üzerinde değer kaybına uğrayan BIST-100 endeksi dün ise özellikle günün sonuna doğru artan alımlarla %1,3 oranında yükseliş gösterdi. Verilen tepki iyimserliğin güç kazanabileceğine işaret ettiği için pozitif bir resim çizdi.

Ancak 8.000 puanın üzerinde tutunamayınca yönünü aşağı çeviren endekste kırılganlığın tam olarak sona erdiğini söylemek için erken. Yükselişin bir günlük tepkinin ötesine geçtiğini görmemiz gerekir. Bu noktada gelecek haftaya daha iyimser bir zeminde başlanması için 7750 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması önemli. Gün içinde 7815 puanı ise ilk direnç olarak izleyeceğiz. Bu seviyenin üzerindeki rakamlar momentum kazanılmasına yardımcı olabilir.

Haftanın son işlem gününde ABD PCE endeksinin ortaya koyacağı tablonun ise küresel risk iştahındaki yansımalarına bağlı olarak Borsa İstanbul’da da hareketlilik yaratma potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz.

Ortalama piyasa beklentisi Fed’in favori enflasyon göstergesinin yıllık bazda manşette %3,0’ten %2,8’e, çekirdekte ise %3,5’ten %3,3’e doğru geri çekileceği yönünde. Manşet rakamdaki geri çekilmenin özellikle benzin fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanacağı tahmin edildiği için piyasalar para politikası üzerindeki etkileri nedeniyle çekirdek rakamın ortaya koyacağı tabloya daha fazla hassasiyet gösterebilir.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search