Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasasında faaliyet gösterenler için önemli bir düzenlemeye imza atarak, “lisanslama ve sicil tutmaya” dair yeni bir adım attı. Bu düzenleme, sermaye piyasasındaki profesyonellerin ve kurumların yetkinliklerini daha sağlam bir şekilde denetlemeyi hedefliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar için Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’de önemli bir değişiklik yaptı. Bu değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Denetim süreçlerinin iyileştirilmesi hedefleniyor
Yeni düzenlemeye göre, Tebliğin “Amaç” başlıklı 1’inci maddesi genişletildi ve lisans gerektiren unvan ve görevlere sahip kişiler ile lisansa tabi olmayan ancak Kurulun düzenlemeleri doğrultusunda Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşuna (SPL) bildirilmesi gereken kişilerin sicilinin tutulmasına yönelik yeni bir madde eklendi. Bu değişiklik, sektördeki düzeni daha da güçlendirirken, denetim süreçlerini de iyileştirmeyi hedefliyor.
“Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 4’üncü maddede tanımlarda sadeleştirme yapılırken, Tebliğin 6’ncı maddesinde yer alan “Lisansa tabi personel” tanımına halka açık ortaklıklara ve sermaye piyasası kurumlarına dışarıdan hizmet sağlayan kurum ve kuruluşlarda çalışanların da ilgili lisanslara sahip olmaları gerektiği ilave edildi.
Sınavlar arasında en az 60 gün olan süre 30 güne indirildi
Yardımcı personel ile ilgili hususları düzenleyen Tebliğin 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle birlikte kolektif yatırım kuruluşlarında portföy yöneticisi yardımcısı olarak çalışanların, portföy yöneticiliği için Kurul düzenlemelerinde aranan lisansları edinmesi halinde bu sürenin 5 yıla kadar uzayabileceği ve yardımcı personel olarak çalışacaklardan tecrübe koşulunun aranmayacağı bildirildi.
Tebliğin 11’inci maddesinde yapılan değişiklikle kağıt sınava ilişkin hususlar kaldırılırken, Tebliğin 12’nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan aynı konudaki sınavlar arasında en az 60 gün olan süre 30 güne indirildi.
Yürürlükte olan maddelerde değişikliğe gidildi
Tebliğde kâğıt ortamında yapılan sınavlara ilişkin hususların yer aldığı düzenlemeler yürürlükten kaldırılıp gerekli düzeltmeler yapıldı.
Sınav Kurulu ile ilgili hususları düzenleyen Tebliğin 15’inci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle birlikte Sınav Kurulu üye sayısı 7 üyeye çıkarılırken, üyelerin 5 tanesinin Kurulda geçen çalışma süreleri en az 8 yıl olan meslek personeli arasından seçileceği eklendi.
Lisansın askıya alınması ve sicil bildirim yükümlülükleri üzerine yeni düzenlemeler yapıldı
Lisansın askıya alınması veya iptal edilmesi başlıklı Tebliğin 18. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle birlikte lisansı askıya alınanların lisans konusu faaliyetlerine ilişkin takip ve denetiminde SPL kayıtlarının esas alınacağı hususu ilave edildi.
Tebliğin sicil tutma esaslarını düzenleyen 19’uncu maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişikliklerle birlikte lisansa tabi olmamakla beraber, Kurulun düzenlemeleri çerçevesinde haklarında SPL’ye bildirim yapılması gereken kişilerin göreve başlaması, görevden ayrılması, unvan ve görevinin değiştirilmesi ve benzeri her türlü değişikliği, keyfiyeti izleyen 10 iş günü içerisinde SPL’ye bildirimleri zorunlu hale getirildi.
Söz konusu personelin dışarıdan hizmet alımı kapsamında yatırım kuruluşları ve uzmanlaşmış diğer kuruluşlar bünyesinde istihdam edilmesi durumunda dışarıdan hizmet alan kurumun bildirim yükümlülüğünün devam edeceği belirtildi.