İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ABD’de ikinci kez başkan seçilen Donald Trump’ın Türkiye’ye etkileri üzerine konuştu. Avdagiç, Donald Trump’ın küresel ekonomiyi zora sokacak bir politika izleyeceğini ifade etti. Büyük ticaret ve sübvansiyon savaşlarının başlayacağı tahminlerini paylaşan Avdagiç Türkiye’yi süreç konusunda uyardı ve yatırım ve vergi teşviklerinin artması gerektiğinin altını çizdi.
İTO’nun kasım ayı meclis toplantısında son yaşanan ekonomik gelişmeler görüşüldü. İTO Başkanı Avdagiç, potansiyel enflasyonist etkisi yüksek alanlarda üretimi destekleyecek finansal mekanizmaların harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Projeyi” işlevsel şekilde hayata geçirmeliyiz”
Ağdaviç, Trump yönetiminin ekonomideki etkileri ve ticaret savaşlarına karşı mevcut teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Yatırımın niteliğine, büyüklüğüne ve stratejik önemine göre uzun dönemli vergi teşvikleri sağlamalıyız” diyen Avdagiç “Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Türkiye Projesi’ni işlevsel şekilde hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.
“Faiz oranları üzerinde oluşturacağı baskının dünyanın her yerinde hissedilebilir”
“Dünyanın sübvansiyon savaşlarına doğru gittiğini” belirten Avdagiç, “Trump yönetiminin maliye politikaları, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranları üzerinde oluşturacağı baskının dünyanın her yerinde hissedileceğini” söyledi.
Trump’ın içeride vergi indirimleri, ithalatta ise yüksek gümrük vergileri ile katı korumacılığa geçeceğini belirten İTO başkanı, “Aynı şekilde yeni ve daha şiddetli ticaret savaşlarının başlaması, Rusya ile uzun yıllardır savaşı sürdüren Ukrayna’ya desteğin çekilmesi, küresel güvenlik ve jeopolitik gerginliklerin seyrinin değişmesi bekleniyor” şeklinde konuştu. .
Avdagiç Türkiye’nin otomotiv ihracatının yüzde 80,50’sinin AB’ye yapıldığına işaret ederek yeni küresel konjonktürün üretim deseni düşük teknolojili harcıalem mallardan oluşan ekonomileri şiddetli sarsabileceğini belirtti.
“Kararlılık ve sabır enflasyonla mücadelenin en önemli silahı”
Emek yoğun sektörlerde rekabet gücü ve yatırım eğiliminin zayıfladığına işaret eden Ağdaviç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Enflasyondaki düşüş hızının yavaşlaması, dezenflasyon sürecinin uzayabileceğini gündeme getirdi. Nitekim Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. TCMB, 2024 sonu için yüzde 38 olan enflasyon orta nokta tahminini yüzde 44’e yükseltti. 2025 tahminini de yüzde 14’ten 7 puanlık artışla yüzde 21’e çıkardı. Biliyoruz ki, kararlılık ve sabır enflasyonla mücadelenin en önemli silahı. Fedakarlıklarımızın karşılığını almak için sürecin tamamlanmasına odaklanmalı ve eksiklik görülen alanlarda tahkimatı süratle güçlendirmeliyiz.”