Ramazan Kaya: Depolama projelerine ayrılan kapasite, GES ve RES yatırımlarını sıkıştırıyor

GlobalEnco Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, 2022 yılının sonlarına doğru yapılan depolamalı elektrik santrali projelerine tahsis edilen kapasite nedeniyle, güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımları için artık yer kalmadığını ifade etti.

Enerjigünlüğü.net’ten Mahmet Dayıoğlu’nun haberine göre, Türkiye elektrik sektörünün ana gündem başlıkları arasında üst sıralarda yer alan depolama konusu, yeni bir alan olması nedeniyle heyecanlı ama bir yandan da sıkıntılı yanlarıyla öne çıkıyor. Depolamalı elektrik üretim lisanslarının veriliş şekli tartışılırken, verilmiş lisansların bugüne kadar yatırıma dönüşmemiş olması da sektörü bir başka açıdan sıkıştırıyor. Depolamalı üretim tesisi ön lisansı verilen projelere yapılan tahsisler nedeniyle, mevcut şebekede yeterli bağlantı kalmamasının yol açtığı sıkıntılardan söz ediliyor.

Depolama projelerine yaklaşık 34.000 MW’lık bir şebeke bağlantı kapasitesi tahsis edildi

Sektörün gündemindeki en önemli konu başlıklarından birinin enerji depolaması olduğunu belirten Kaya, “Depolama projelerine yaklaşık 34.000 MW’lık bir şebeke bağlantı kapasitesi tahsis edildi. Ama bugüne kadar hayata geçmiş, inşaatına başlamış bir proje yok. Bunların çoğu da tamamen yasal mevzuattan kaynaklıdır” dedi.

Rüzgar ve güneş santrallerinin temelinden fiber donanımına kadar hizmetler veriyoruz

Kendi faaliyetlerinin bu projelerdeki yerinden bahseden Kaya, Bizim ST diye bir şirketimiz daha var, enerji depolama ile ilgili üretim de yapıyor. GlobalEnco Enerji olarak da altyapı ve üstyapı projelerine, yani enerji nakil hatlarına, trafo merkezlerine, ayrıca rüzgar ve güneş santrallerinin temelinden fiber donanımına kadar hizmetler veriyoruz. Tabii şu anda bütün piyasanın en temelinde yer aldığımız için haliyle her tarafına hakimiz” ifadelerini kullandı.

Ülkemize kazandırmak istediğimiz en güzel projeler arasında

Lisanslandırılmış depolandırma projelerinin hangi aşamada olduğundan bahseden Kaya, ” Depolandırma projeleri Bizim de ülkemize kazandırmak istediğimiz en güzel projeler arasında açıkçası. Depolama Mevzuat bir an önce şekillenip bunların artık çok kısa zamanda uygun finansman modelleri ile hayata geçmesi lazım” diye konuştu.

Kredi paketleriyle beraber yatırımların hayata geçirilmesi lazım

Sektörün şu anda en önemli sorununun mevzuat netleşmediği için finansman modellerinin netleştirilememesi olduğunu vurgulayan Ramazan Kaya, “Yasal izinler noktasında yavaş da olsa adımlar atılıyor ama maalesef bunlar istediğimiz noktaya getirilemedi. Sağ olsun Bakanlık ve EPDK gerçekten hızlandırmak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Artık çok hızlı bir şekilde, gerekli izinlerin bir an önce halledilmesi, finans modelleriyle, kredi paketleriyle beraber bu yatırımların hayata geçirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Sektörün en ciddi problemi

Depolamalı projeler dışındaki yatırımlarını da anlatan Kaya, “Şu anda bütün bağlantı kapasiteleri depolamalı üretim projelerine ayrıldığı için öz tüketim dediğimiz alanda kapasite bulunmuyor. Depolama projelerinin ne kadarı yapılacak, ne kadarı yapılmayacak bir an önce netleştirilip, kalan kapasitenin öz tüketim tarafına ayrılması lazım. Bu şu anda sektörün en ciddi problemidir” diye belirtti.

Türk yatırımcının parasının Türkiye’de kalmasını istiyoruz

Tüm dünyada enerji projelerine çok ciddi bir yatırım olduğunu söyleyen Kaya, “Böyle bir ortamda Türk yatırımcının parasının Türkiye’de kalmasını istediklerini aktardı. Kaya, “Fakat son zamanlarda içerideki projeler yatırıma dönmediğinden, hayata geçmediğinden dolayı Türk yatırımcılarımız da yabancı yatırımcılar da İtalya’da, Romanya’da ve Amerika’da şu anda güneş enerjisi projeleri geliştiriyor. Her bir alanda nereden baksanız 100-150 milyon dolarlık proje geliştiriliyor” dedi.

Yeni gelecek projelerle enerji altyapısının da geliştirilmesi lazım

Şebeke bağlatı kapasitesinin nasıl artırılabileceğini anlatan Kaya, “Aslında bu konudaki en temel problem de bizim enerji altyapısı. Yeni gelecek projelerle beraber enerji altyapısının da geliştirilmesi lazım. Bu projelerle beraber Türkiye enerji depolama ile ilgili dünyada çok önemli bir yere gelebilir. Şu anda bizim gibi 4-5 tane şirket bu alanda girişimde bulundu. Biz şu anda ithal eden konumunda olduğumuz depolama konusunda ihracatçı bir noktaya çok hızlı bir şekilde gelebiliriz” dedi.

Bütün dünyada artık jeneratörlerin yerini enerji depolama sistemleri alıyor

Bunların çok yeni bir konu olduğunu söyleyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: Bütün dünyada artık jeneratörlerin yerini enerji depolama sistemleri alıyor. Bunun için de yerli ekipman üretiminin teşviki ve elektrik satış bedelinde ilave yerli katkı payı desteği gibi alanlarda Türk yatırımcının desteklenip, ihracata yönelik adımlar atılması lazım. Şu anda hepimizin derdi bu, ülkemize döviz getirisini sağlamak. Şu anda hidrojeni falan konuşuyoruz ama bunlar bir tık daha ileriye yönelik olan projeler. Depolama ve üretim noktasında özellikle çok yakın zamanda hayata geçirebileceğimiz ve gerçekten ihracatını hızlı bir şekilde yapabileceğimiz ve büyük rakamlara gidebileceğimiz projeler. Bundan kaynaklı, herkesin, tüm paydaşların gerekli desteği gösterip en yakın zamanda bu projeleri hayata geçirmek için işbirliği halinde olması gerektiğini düşünüyorum” sözlerini kullandı.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search