Altın ithalatına kota uygulaması kaçak altın ithalatını ve mücevher ithalatını artırdığını belirten Prof. Dr. Hakan Kara ekonomi yönetimine önemli uyarılarda bulundu. Kara, kısıtların altın alımından kaynaklanan döviz çıkışını pek durduramadığı gibi belli bir kesime verilen avantajlar ve arbitraj imkanları nedeniyle aracılara para kazandırıp adaletsizlik yarattığını ifade etti. Kara aynı zamanda altın ithalatına kota getirilmesi ekonomiye dair kritik verilerin okunmasını güçleştiriyor” diye belirtti.
Prof. Dr. Hakan Kara, altın ithalatına kota getirilmesinin ekonomiye dair kritik verilerin okunmasını güçleştirdiğini vurguladı. Kara bu durumu maddeler halinde sıralayarak, şöyle konuştu:
1) Mücevher ithalatı tüketim malı olarak sınıflandırıldığından, tüketim malı ithalatı gerçekte olduğundan yüksek görünüyor.
2) Mücevher talebi nedeniyle yurt içi ciro ve kredi kartı harcamaları olduğundan yüksek görünüyor. 3) Ödemeler dengesinde net hata noksan kaleminde ciddi çıkışa neden olarak verilerin sağlığını bozuyor. Bütün bunlar faiz indiriminin iletişimini zorlaştırıyor. Ekonomi yönetiminin “dengelenme” hikayesini bulandırarak güven kazanımını geciktiriyor.
Sonuç olarak, altın ithalatına kota uygulaması ithalat talebini (kaçak altın + mücevher ithalatı nedeniyle) pek değiştirmediği gibi, bir dizi verimsiz sonuçlara yol açıyor. Dolayısıyla, bu açılardan bakıldığında, altın ithalatında kota uygulamasının sonlandırılması veya kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.
Altın ithalatına kota uygulaması kaçak altın ithalatını (bkz. net hata noksan) ve mücevher ithalatını artırdı; dolayısıyla bu kısıtlar altın alımından kaynaklanan döviz çıkışını pek durduramadığı gibi belli bir kesime verilen avantajlar ve arbitraj imkanları nedeniyle aracılara… pic.twitter.com/YfRyEf30e5
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) January 14, 2025