Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ABD’li teknoloji şirketlerinin yapay zeka alanındaki dev yatırımlarına dikkat çekerek, 2030’da balonun patlayabileceği konusunda uyardı. Acemoğlu, yapay zekaya yapılan milyarlarca dolarlık yatırımların henüz somut bir karşılık bulmadığını belirterek, bu durumu 2000 yılındaki dot.com krizine benzetti.
Son dönemde ABD merkezli teknoloji devlerinin yapay zekaya yaptığı devasa yatırımlar, Çinli DeepSeek’in ortaya çıkışıyla birlikte maliyet algılarını değiştirdi. Microsoft, Meta ve Amazon gibi devler milyarlarca dolar harcarken, DeepSeek’in maliyetinin sadece 5,5 milyon dolar olması, bu teknolojilerin çok daha düşük maliyetle üretilebileceğini gözler önüne serdi.
Amazon, 2024’te yapay zeka için 80 milyar dolara yakın harcama yapmayı planlıyor
DeepSeek, milyarlarca dolarlık yatırımları geride bırakırken, teknoloji devleri yapay zeka alanındaki yatırımlarını artırma kararlılığında. Amazon, 2024’te yapay zeka için 80 milyar dolara yakın harcama yapmayı planlarken, bu tutarın 2025’te 100 milyar doları aşması bekleniyor. Microsoft ise bu yıl için 80 milyar dolar hedefliyor. Meta ise, son 6 yılda metaverse yatırımlarından 70 milyar dolar zarar etmesine rağmen, 2025’te yapay zekaya 60 milyar doların üzerinde harcama yapmayı planlıyor.
Ancak Çinli DeepSeek’in maliyetinin sadece 5,5 milyon dolarda kalması, Amerikalı teknoloji devlerinin astronomik harcamalarını daha da dikkat çekici hale getiriyor.
2000 yılındaki dot.com krizine benzer bir durum yaşanabileceğini öne sürdü
Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu ise bu dev yatırımların henüz karşılık bulmadığını belirterek, 2030’da patlayabilecek bir teknoloji krizine dikkat çekti. Acemoğlu, bu yatırımların verimliliğinin henüz görülmediğini ve 2000 yılındaki dot.com krizine benzer bir durum yaşanabileceğini öne sürüyor. Dot.com krizi, gelişen internet ve bilgisayar teknolojilerine yapılan yatırımların geri dönüş sağlayamaması sonucu büyük bir ekonomik balonun patlamasına yol açmıştı.
Ayrıca, Acemoğlu, ABD’nin borcunun 50 trilyon dolara ulaşabileceği uyarısını yaparak, Amerikalıların siyasetten uzaklaştığını ve bürakrosiye olan güvenin azaldığını belirtti.