Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek hakkında endişelerini dile getirerek, uygulamanın bir dizi soru işareti doğurduğunu vurguladı. Acemoğlu, özellikle ABD’li teknoloji şirketlerinin, DeepSeek’in ortaya koyduğu sorunları yeterince doğru analiz etmediğine dikkat çekti.
Son dönemde yapay zeka konusunda çalışmalarını yoğunlaştıran Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyayı sarsan Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek’i değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek’in ortaya çıkmasıyla pek çok sorunun gündeme geldiğini belirtti. Acemoğlu, bu soruların arasında en önemlisinin, ABD’li teknoloji şirketlerinin mevcut problemlere doğru bir şekilde yaklaşmakta olup olmadıkları olduğuna dikkat çekti.
ABD’li şirketlerin yapay zekada devasa veri kaynaklarını kullanarak eğitilmiş bir sonraki kelimeyi tahmin etmeye dayanan, insanın yaptıkları işleri yapma amaçlı sohbet robotları şeklinde ve yayılmacı odaklı temel modellerini değiştirmeyi düşünmediklerini belirten Acemoğlu, Çinli uygulamanın da diğerleriyle aynı yoldan gittiğini, ancak takviyeli (pekiştirmeli) öğrenmeye ve uzmanların karışımı yöntemleri ile düşünce zinciri yönlendirmesinin bir karışımından oluşan mantığa diğerlerinden çok daha fazla bağlı olduğunu belirtti. Acemoğlu bu durumun maliyeti yaklaşık 5,5 milyon dolara indirdiğini ifade etti.
Çin modelini sorgulamaya açıyor
Acemoğlu paylaşımında uygulamanın Çin modelini sorgulamaya açtığına da işaret etti. Daha önceki çalışmalarında Çin ile ilgili olarak sömürücü kurumların inovasyonun gecikmesine yol açacağını belirten Acemoğlu, “Ancak itiraf etmem gerekirse bu artık bir olasılık. Bekleyip göreceğiz” dedi.
Acemoğlu DeepSeek’in yıllardır geliştirilen ABD ve bir kısım Avrupa teknolojilerinden faydalandığına da dikkat çekerken, halihazırda yaşananların Çin modelinin daha açık toplumları aşabileceğini gösteren bir kesin kanıttan uzak olduğunu belirtti.