TCMB Merkez Bankası

Piyasanın gözü TCMB faiz kararında

Geçen ay beklentilerin üzerinde 500 baz puan faiz artıran TCMB, 21 Aralık Perşembe günü yeni faiz kararını açıklayacak. TCMB’nin 250 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Dinamik Yatırım’ın haftalık bülteninde, bu hafta yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeler ele alındı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndaki (TCMB) takvimin, ön plana çıktığı görüldü.

Yayınlanan raporda, şu tespitlere yer verildi:

“Haftanın piyasalar açısından en önemli verisi cuma 16:30’da açıklanacak Fed kasım çekirdek PCE enflasyonu olacak. PCE enflasyonunun %3.0’ten %2.8’e, çekirdek PCE enflasyonun %3.5’ten %3.4’e gerilemesi bekleniyor. Hatırlatmak gerekirse Fed çekirdek PCE enflasyonu ile ilgili beklentisini %3.7’den %3.2’ye indirmişti. Aynı gün yayınlanacak dayanıklı mal siparişlerinin de piyasa etkisi oluşturmasını bekliyoruz. Kasım’da dayanıklı mal siparişlerinde aylık değişimin %5.4 daralmadan %2.0 büyümeye dönmesi bekleniyor. Bu da Fed’in faiz indirimi ile ilgili beklentilerin ötelenmesine neden olacaktır.

Perşembe 16:30’da ABD, cuma 10:00’da İngiltere büyümesi açıklanacak. ABD’de 3Ç23’e dair son tahmine göre ekonomi yıllıklandırılmış bazda %5.2 büyüyecek. Önceki çeyrekte büyüme %2.1 olmuştu. ABD ekonomisi için bu büyüme oranı 2021 son çeyrekten bu yana en yüksek büyümeye işaret ediyor. İngiltere’de 3Ç23 GSYH büyümesine dair nihai tahmin ekonominin çeyreksel bazda büyüme kaydetmeyeceği yıllık bazda da %0.6’lık büyüme seviyesinin korunacağı yönünde.

İngiltere’de çarşamba açıklanacak kasım enflasyonunun %4.6’dan %4.4’e düşüş göstermesi bekleniyor. Çekirdek enflasyon ile ilgili beklenti ise enflasyonun %5.7’den %5.5’e düşüş göstermesi yönünde. Salı 13:00’te açıklanacak Euro Bölgesi nihai manşet ve çekirdek enflasyonun da öncü verilere paralel şekilde sırayla %2.4 ve %3.6 olması bekleniyor. Önceki ay enflasyon oranları %2.9 ve %4.2 seviyelerindeydi. Cuma 2:30’da açıklanacak Japonya kasım enflasyonu ile ilgili beklenti ise çekirdek enflasyonun %2.9’dan %2.5’e gerilemesi yönünde.

Gelecek hafta yurt içi piyasalarda ne bekliyoruz?

TCMB 21 Aralık Perşembe günü, geçen ay gerçekleştirilen 500 baz puanlık artışın ardından kritik bir politika toplantısı gerçekleştirecek. TCMB geçtiğimiz ay politika faizini %35’ten %40’a yükselterek piyasaların beklentisinin üzerinde bir faiz artışı gerçekleştirmişti. Ancak merkez bankasının geçen ayki faiz kararını açıkladığı notunda faiz arttırım döngüsünün sıkılaştırma döngüsünün sonuna gelindiğini ve sonraki adımların daha düşük düzeyde atılacağına dair açıklaması bu toplantıda 500 baz puanın altında bir faiz artışı ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Bizim beklentimiz ve piyasa beklentisi 250 baz puanlık faiz artışı yönünde.

Enflasyon beklentilerindeki iyileşmeye karşın hizmet enflasyonunun katılık göstergesi ve önümüzdeki sene içerisinde yapılacak asgari ücret artışı ve doğalgaz fiyat indiriminin baz etkisi dolayısıyla enflasyonda artış eğiliminin devam edecek olması merkez bankasının aralık sonunda yeni yılda da faiz artışlarına düşük düzeylerde devam etmesine neden olabilir.

Bu beklentilerin şekillenmesi açısından faiz kararı kadar merkez bankasının açıklama notunda verdiği yönlendirmede önemli olacak.

Çarşamba TÜİK aralık ayı tüketici güvenini, Hazine ve Maliye Bakanlığı kasım borç istatistiklerini açıklayacak. Tüketici güveni kasımda 74.6’dan 75.5’e yükselmiş, artışta nedeni gelecek döneme dair iyimser beklentiler, mevcut dönemin dayanıklı mal almak için uygun olduğu görüşü ve hanenin içinde bulunduğu mali durum ile ilgili endeksin artışı etkili olmuştu.

Merkezi yönetim borç stoku ile ilgili bir beklenti bulunmuyor. Ancak ekimde merkezi yönetim borç stoku 6.07 trilyon TL’den 6.28 trilyon TL’ye yükselmiş, TL stok 66.4 milyar, döviz stok 140.8 milyar TL artmıştı.

Cuma açıklanacak turizm istatistikleri ile ilgili de bir beklenti bulunmuyor. Ancak ekimde gelen turist sayısındaki artış hızı %5.7’den %3.8’e gerilemişti.

Artış hızı 6 aydır düşüş gösteriyor, bu yüzden istatistiklerde bir toparlanma olup olmadığı cari açık açısından da önemli olacak.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search