Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, 2024’te otomotiv pazarınında 100 bin adet civarında, pazarın yüzde 10’una denk gelecek oranda elektrikli araç satışını beklediklerini söyledi.
Dünyanın önde gelen otomotiv markalarından birisi olan Peugeot, Türkiye pazarında günden güne daha fazla pay almaya devam ediyor. Elektrifikasyon sürecini de hızlandıran marka, modellerinin elektrikli versiyonlarını sürücülerin beğenisine sunuyor. Bunlardan birisi olan 208’in yeni versiyonunun tanıtım toplantısında konuşan Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, şöyle konuştu:
“Bizim markamızın globalde ilan edilmiş bir elektrikli araç stratejisi var. Bunun adı da E-Lion. Hatırlatmak gerekirse çok kısa iki cümle ile 2025 yılı itibarıyla tüm modellerimizin elektrikli versiyonları satışta olacak. 2030 itibarıyla da Avrupa’da karbon nötr olmayı hedefliyoruz basit bir şekilde. Elektrikli stratejimiz globalden başlayarak kademe kademe ülkelere yayılacak diye söylemiştik. Türkiye’de bu stratejinin uygulanması bu sene itibarıyla başlıyor.
Elektrikli araç atak yılı
Geçtiğimiz yılı bir geçiş yılı olarak planladık. Bütün bayilerimizin elektrikli alt yapıları şu anda hazır. Hem satışta hem satış sonrası hizmetlerde elektrikli araç tercihinde bulunan müşterilerimizle de tamamen buluşmaya hazır durumdayız. Hatırlayacaksınız makyajlı 2008, başlangıcında elektrikli 2008 satışıyla başlamıştı. Geçen senenin sonunda da elektrikli 308’i satışa açtık. Bugün, bu hafta 208 lansmanımızla birlikte elektrikli araçlarımızın bir yenisi daha ürün gamımıza ekleniyor. Elektrikli 208 versiyonu satışa bu hafta sunuldu.
Tabii ki hemen arkasından 3008 ve yıl sonuna doğru 5008 ile de bu yılın elektrikli araç ürün atağını tamamlamış olacağız. Tabii yeni araçlar çok önemli. Elektrikli stratejisi çok önemli. Peki yenilenmeyecek olanlar? Onların da performansları ulaştıkları yerden tüm hızıyla devam edecek. 408’i belki yine hatırlarsanız lansmanı sırasında 5 bin adetler seviyesinde satarız demiştik ama 10 bine yakın bir adetle tamamladık. Yine bir 10 binler seviyesinde 408 satışı hedefliyoruz bu sene. Onun da yüksek performansı aynı şekilde devam edecek. Bu şekilde de stratejik hedeflerimizi açıklamış olduk.”
208 modeli için, “41 yıllık mirası olan, atası 41 yaşında olan, bizim markamızın hem geçmişini, hem mirasını hem ruhunu yansıtan çok önemli bir ürünümüz” diyen Reyhanoğlu, 208’in Avrupa’da elektrikli B Hatchback segmentinin lideri olduğunu hatırlattı. Reyhanoğlu, “2008 de geçtiğimiz yılı B SUV segmentinin lideri olarak kapattı. Türkiye’de de aynı iddiasıyla, lider olmak anlamında söylemiyorum ama aynı şekilde iddialı olacak şekilde satışına bu hafta başlıyoruz. Geçen sene toplamda 3.500 adetlik bir 208 satışı gerçekleştirdik. Bu sene de 3.500’ün biraz üstü, 3.600’lar, 3.700’ler seviyesinde olabilir. Göreceli olarak daralan pazarda segment payı artacak şekilde yeni ürünümüzü konumlandıracağız” dedi.
Geçen yıl Türkiye pazarında yüzde 6,4’lük bir pazar payı aldıklarını anlatan Gülin Reyhanoğlu, bu yıl da iyimser olduklarını ve benzer şekilde bir pay almayı hedeflediklerini söyledi. Reyhanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
70 bin adedin üzerinde satış hedefi
“2024 yılı için 1 milyonlar seviyesinde ve hatta 1 milyonun bir tık daha üzerinde, belki 1 milyon yüz binler seviyesinde bir pazara ulaşabileceğini düşünüyoruz. 1 milyon, 1,1 milyonluk bir pazarda da Peugeot olarak çıktığımız yerden inmemek, bizim için yine yüzde 6,4’ler seviyesinde bir pazar payı hedeflemek anlamına geliyor. Yaklaşık 70 binler bandında bir toplam adet ediyor. Tabii bu bizim kendimize koyduğumuz satış adedi hedefi. Ama bu stratejik olarak ne demek? 78 bin 632 adetle Peugeot tarihinde ilk kez 70 binin üzerine çıkıldı. Biz bu yıl tekrar 70 binler bandında bir satış hedefleyerek aslında mevcut başarımızı sürdürülebilir ve sürekli kılmak istiyoruz.
Bu yılki en önemli stratejimiz bu. Bunu başaracağımıza da inancımız sonsuz. Hazırız, planlarımız da bayi teşkilatımız da hazır. Gerçekleştireceğimizi ümit ediyoruz. Bu tabii bizim adetle ilgili hedefimiz. Bir de stratejik hedeflerimiz var. Nelerdi diye hatırlarsak onları da; bu yılı aslında Peugeot’nun bir yenilenme yılı olarak ifade edebiliriz. Hatırlayacaksınız bu yenilenme, bu kabuk değiştirme operasyonu 2022’nin son çeyreğinde 308’i lanse ettiğimizde başlamıştı. Markamızın yeni marka kimliği ile birlikte, yeni logosu ile birlikte lanse edilen ilk ürünümüz olarak tanıtmıştık. Daha sonra geçen sene hep birlikte 508 ve 2008’in makyajlı versiyonlarıyla 408’i pazara sunduk. Bu sene de, yenilenmemiş olan neredeyse tüm ürünlerimizin yenilenme yılı. 12 tane modelimiz var şu an Türkiye pazarında satışta, bu yıl 8 tanesi yenileniyor. Ürün adedi olarak baktığınızda yüzde 75’i.
Çok sayıda ürün aynı yıl içinde yenilendi
Geçen yılki satışlarımızda bu sekiz ürünün satışlarımızın yüzde kaçını oluşturduğuna da baktık, yüzde 56’sı. Baktığımız zaman bu çok ciddi bir iş. Bu ürünlerimizin arasında amiral gemilerimiz var. Kendi segmentlerinde segment lideri olanlar var. Markamızın geçmişini, tarihini yansıtan ikonik modelleri var. Nereden bakarsanız bakın bu kadar çok ürünü bir yıl içerisinde yenilemek, eski göz alıcı başarılarını tekrar etmek, aynı şekilde güçlü bir şekilde konumlandırmak bizce büyük bir iş. Bir numaralı stratejik hedefimiz bu sene model yapılanmamızı tamamlamak diye söyleyebiliriz.
Neler gelecek derseniz aslında biraz da onlardan bahsedelim. Bugün yeni 208 ile başlıyoruz. Yeni 208 dönüşümüne başladığımız ilk araç. Hemen arkasından ticari araç ürün gamımız yenilenecek. Uzunca bir zaman, 5 yıla yakın bir zamandır yenilenmemişti. Bütün ticari araç ürün gamımız yenilenecek. Amiral gemimiz elektrikli 3008’in lansmanını yaz aylarında planlıyoruz ve yıl sonuna doğru da yine kuvvetli başka bir SUV’miz 5008’in lansmanıyla inşallah yıl boyunca hep birlikte olacağız. Dönüşüm stratejimiz bu şekilde.”
2023’te başlayan trend bu yıl da devam eder
Türkiye elektrikli araç pazarı hakkındaki öngörülerini de paylaşan Reyhanoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Geçen sene hatırlayacaksınız Togg ve Tesla tarafının da bunda çok büyük katkısı var. Özellikle yılın son 4-5 ayında toplam pazarın içinde, binek pazarının içinde %10-%12’ler gibi elektrikli araç pazar paylarına şahit olmuştuk. Açıkçası biz bu büyüme trendinin bu sene de devam edeceğini düşünüyoruz. Neden? Ocak-şubat aylarında haklısınız belki toplam pazarın içinde elektrikli payı düşük görünüyor olabilir ama bunun biraz daha, daha çok artık değerlenme oranlarının yeni yıl ile yenilenmesiyle birlikte ilk çeyreklerde genelde ÖTV muaf araç satışları yoğun olarak gerçekleşiyor. Bu ÖTV muaf etkisiyle biz bir miktar elektrikli araçlarının pazar payının ocak ve şubatta düştüğünü düşünüyoruz.
Yani aslında dönemsel bir etki olduğunu düşünüyoruz. Yıl toplamına baktığımızda 100 bin-120 bin bandında yani toplam pazarın yüzde 10’una denk gelecek şekilde bir elektrikli araç pazarını bu sene de bekliyoruz. Açıkçası biz bu pazardan da kendi araç satışlarımızın toplamının yaklaşık %15’ini elektrikli yapmak niyetindeyiz. Pazar payını hesaplarsanız, marka pazar payımızın üstünde bir pazar payı çıkıyor. 70.000’lik pazarın %15’ini 100 bin-120 binlik bir pazara bölerseniz kendi pazar payımızdan daha yüksek çıkıyor. Dolayısıyla biz elektrikli pazarında iddialı olacağımızı söyleyebiliriz.”