TÜİK Eylül ayına yönelik işsizlik oranlarını açıkladı. Türkiye’de Eylül ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,6 seviyesine yükseldi. Eylül ayında işsizlik oranı ise yüzde 8,6 olarak sabit kaldı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu, TÜİK’in bugün açıklanan işsizlik oranları hakkında TCLira’ya konuştu.
TCLira.com Özel/ Kemal Arda Ayvalıoğlu
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Eylül ayı işsizlik verilerini yayınladı. Eylül 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 17,1 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise yüzde 49,7 olarak gerçekleşti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranlarının Türkiye için açıklayıcı olmayacağının görüldüğünü” ifade etti.
Gökhan Günaydın: “Ekonomide fatura sadece vatandaşa ödettiriliyor”
TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından TCLira’ya açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranlarının Türkiye için açıklayıcı olmayacağı görülüyor. Asıl mesele geniş tanımlı işsizlik oranları. Bu oranlarda Türkiye’nin istihdama katılım oranları açısından çok kötü durumda olduğu görülüyor. İşsizlik, artan nüfusun baskısıyla birlikte giderek daha temel bir sorun haline geliyor” ifadelerini kullandı.
“Gelecekte işsizliğin daha büyük bir sorun olacağı görülüyor”
Günaydın, “Tabi işsizliğin bir alt kademeleri var. Özellikle yükseköğrenim görmüş gençlerdeki işsizliğin normal işsizlik oranlarının iki katına yakın olması, kadınların istihdama katılım oranlarının düşüklüğü, kayıt dışı istihdamın yüksekliği, istihdamın içerisinde asgari ücretle çalışanların yüzde 50’nin üzerine çıkıyor olması, Türkiye’nin geleceği açısından çok ciddi olumsuzlukları işaret ediyor. Uygulanan dezenflasyon politikası, enflasyonu her ne kadar yüzde 44-45’te tutuyorsa da bu büyüme oranlarını da baskılıyor. Gelecekte işsizliğin daha önemli bir sorun olacağı gözüküyor” diye konuştu.
“Israrla ve inatla doğru ekonomi politikasına ihtiyaç var”
“Dezenflasyon programının da özellikle orta ve alt gelir kısmında insanlara fatura edildiği düşünüldüğünde, toplam faturanın daha çok çalışana ve işsize çıktığının görüldüğünü” söyleyen Günaydın, “Türkiye’nin hem sanayisinin, hem tarımının hem de tüm ekonomisinin yeniden yapılandırılması lazım. Türkiye’nin katma değer üreten, emeğin verimliliğinin arttığı ve daha adil bir paylaşımın söz konusu olduğu bir döneme girmesi gerekiyor. Bu sihirli değnekle düzeltilebilecek bir konu değil, Türkiye’de ısrarla ve inatla doğru bir ekonomi politikasına ihtiyaç var. Bu ekonomi politikası yalnızca döviz faiz enflasyondan öte reel ekonomiyi de tutmak zorunda. Dediğim gibi, sektörlerin tamamının yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Mehmet Şimşek döneminde Bir dezenflasyon politikası uygulanıyor ama bu Türkiye’nin hem büyümesini baskılıyor” dedi. Faturayı yalnızca vatandaşa ödettiren bir ekonomi politikası uygulandığının bir kez daha altını çizen Günaydın, yalnızca para politikasına dayalı maliye politikasının uygulanmakta olduğunu belirtti.
Yusuf Halaçoğlu: “Açıklanan dışında çok geniş bir işsiz kitle var”
Açıklanan veriler hakkında “Türkiye işsizliğin maalesef 8,6 oranında olduğunu düşünmüyorum” diyen Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu, “İşsiz o kadar çok insan var ki bu oranlar sadece iş kurumuna giden kadar belirtilen bir sayıdan ibaret. Onun dışında çok geniş bir işsiz kitlesi var. Özellikle gençler arasında kendi bulunduğumuz çevrede bile o kadar çok işsiz olduğunu söyleyen insan var ki, dışarıdan göçle gelmiş insanlara 6 ay müddetle herhangi bir başvuru yapmadan ve çalışma izni almadan çalışma hakkı tanındı. Dolayısıyla, bu insanlar sigortası ve vergisi olmadan çalıştırıldığı için işverenler bu kesimi tercih ediyor. Tabi hem devlet vergi kaybına uğruyor, hem de kendi vatandaşları işsiz kalıyor. Asıl üzerinde durulması gereken konu budur” dedi.
“İnsanlar zaten TÜİK’e inanmıyor”
Halaçoğlu, Gençler yurt dışına gidiyor. Herkesin bunun nedenlerine iyi bakması lazım. Neden gençler yurtdışında çalışmaya, okumaya ve yaşamaya gidiyor? Müthiş bir beyin göçü var. Bunların önlemesi lazım. Bunun önlemesi için de önce adaletin ve hukukun hakim kılınması lazım. Eğitim sisteminin düzene sokulması lazım. Dibe vurmuş bir eğitim sistemi var, hukukta adalet diye bir şey yok. Hukuk olmayınca kendi insanımız bile yatırımı kendi ülkesinde değil yurt dışında yapmaya kalkışıyor. O zaman tabi ki işsizlik aşağı inmez, üretim olmaz, dolayısıyla hem istihdam hem de üretimde büyük bir boşluk meydana gelir ve ekonomiyi de düzeltemezsiniz. TÜİK’e insanlar zaten inanmıyor. İstihdam eşittir üretimdir, üretim de dışarıdan ülkeye para girişi demektir. Borçlanma ile ekonomi düzelmez veya vergilerle düzelmez. Vergide adaleti getireceksiniz, vergide kaçakçılığı önleyeceksiniz, bunun için bir takım tedbirler alınıyor ama yeterli değil.
“Bir araba gideriniz kadar emeklinize ücret ayarlayamıyor musunuz?”
“Asgari ücret konusuna insani olarak bakılması gerektiğini ifade eden Halaçoğlu, “Açlık sınırının altında hiç kimseye bir ücret ödeyemezsiniz. Emeklilerin durumunu düşünebiliyor musunuz? 12 bin 500 lirayla insanlara bir ay geçinin diyorlar. 1 öğün yemek yedikleri zaman ödedikleri parayı düşünebiliyor musunuz? Hem vergi adaletsizliği hem gelir adaletsizliği olan bir ülke insanlarınızı o ülke topraklarına bağlayamazsınız. Emekliye, bu ülkeye hizmet etmiş insanlara 12 bin 500 TL verilmesi insanlığa sığar mı? 300 arabayla bir konvoy halinde Cuma namazına gidiyorsanız, bu insanlığa sığar mı? Ne dine sığar, ne hakkaniyete, ne de insanlığa. Bir arabanın aylık gideri 50 60 milyar. Yani bir araba gideri kadar ayarlayamıyor musunuz emeklinize?” şeklinde konuştu.
Bülent Kaya: Geniş tanımlı işsizlik azalmıyor, artıyor
Demokrat Parti Grup Başkanvekili Bülent Kaya TÜİK rakamlarına yönelik Türkiye’de genel bir endişenin olduğunu belirtti. Kaya, “Türkiye’de bu kadar istihdamın daraldığı bir yerde genç işsizlik oranına bakmak lazım. Genç nüfustaki işsizlik oranlarının artmasıyla TÜİK’in açıkladığı veri üzerinden değil de detay rakamlara bakılması gerekiyor. Türkiye’de istihdamın azaldığı ile ilgili belgeler bunu teyit ediyor mu? Şeklinde bir karşılaştırma yapılması gerekiyor. Özellikle iş bulma konusunda ümidini kesmiş kişilere yönelik oranlara baktığımız aslında Türkiye’de işsizliğin azalmadığını arttığını görüyoruz. Türkiye’de geniş tanımlı manada işsizlik düşmüyor maalesef artıyor” şeklinde konuştu.