Moody’s beklenen Türkiye raporunu yayınladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye raporunda kurumsal kapasitede toparlanmanın pozitif senaryoda dahi zaman alacağı belirtildi.

Piyasaların bir süredir beklediği rapor yayınlandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye için “Kredi Görüşü” raporunu yayınladı.

Rapor, sadece abonelerle paylaşıldı. Önemli tespitlerin yer aldığı raporda, “Kredi görüşümüz, olumlu bir senaryoda bile toparlanması zaman alacak kurumsal ve yönetişim gücündeki erozyona karşı ekonomik gücü ve ılımlı borcu yansıtmaktadır” denildi.

Moody’s’in geçen cuma Türkiye değerlendirme raporunu yayınlaması bekleniyordu. Ancak kuruluş, kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi pas geçti. Moody’s’in bugün yayınladığı raporda ise beklentiler sıralandı.

Enflasyona dikkat çekildi

Türkiye’de manşet enflasyonun halen yüksek olduğunun vurgulandığı Moody’s raporunda, önümüzdeki aylarda da bunun yükselmeye devam edeceği belirtildi.

Büyümede sert bir yavaşlamanın yeni bir politika değişimi riskini artırabileceği uyarısı yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü açısından olumlu. Sıkı para politikası sürdürülebilir ve maaş artışları TCMB’nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir.”

Kurum, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 4, 2024’te yüzde 2,5, 2025’te yüzde 3 büyümesini bekliyor. Ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 53,5, 2024’te yüzde 58,9, 2025’te yüzde 39,1 olması bekleniyor.

Cari işlemler açığının GSYH’ye oranının da bu yıl yüzde 4,7, 2024’te yüzde 3,4, 2025’te yüzde 3 olması öngörülüyor. 

Raporda, ortodoks politikaların 2021’deki gibi kısa vadeli olması durumunda kredi görünümünün negatife çekilebileceği belirtildi.

Moody’s, halihazırda Türkiye’nin kredi notunu “B3” ve not görünümünü “durağan” olarak değerlendiriyor.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search