Mevcut politikalarla Türkiye ekonomisi bir stagflasyon sürecinde

Ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel, “Enflasyonla mücadele bir maliye politikası konusudur. Mevcut politika tasarımı ile Türkiye ekonomisi bir stagflasyon sürecindedir” dedi.

Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş’ın tweet‘ini alıntılayan Yalova Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yalova Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel

Aktaş, “Ocak ayı enflasyonu %8’den az olmaz, %10’a kadar da yolu var. Ayın sonuna doğru yapılan zamlar hesaplama yönteminden dolayı TÜFE’ye şubatta daha fazla etki edecek. (Enflasyonda sarkan etkisi.) Yani şubat için de durum pek parlak değil” dedi.

“Enflasyonun artış eğiliminin sürdüreceğini en açık biçimde yazmış Alaattin Bey” diyen Demirel, şu ifadeleri kullandı:

“Dolayısıyla enflasyon ile mücadele mevcut politika tasarımı ile yapılamamaktadır. Şimdi soru şu; fiyat artışlarının bir sel gibi tüm sektörlere yayılmasının nedeni ücret ya da diğer maliyet artışları mı? Ancak görüyoruz ki fiyat artışları maliyet artışlarının çok üzerinde gerçekleşiyor.

Satıcı enflasyonu dikkate alınmalı

Emekçi gelirlerinin enflasyon karşısında özellikle son bir kaç yıldır eridiği göz önüne alındığında öne çekilmiş talep saçmalığını da artık bir kenara bırakalım. Kaldı ki ücretler sadece bir maliyet kalemi değildir. Daha önemlisi ücret artışları enflasyonu geriden takip etmektedir. Mevcut politika tasarımı emekçi ücretlerinin yüksek faiz yoluyla bankalara ve yüksek dolaylı vergiler yoluyla kamuya aktarılmasına neden olarak bölüşüm sorununu derinleştirmekte ve yoksullaşmayı artırmaktadır.

Slumpflasyon sürecine evrilebilir

Hem faiz hem de vergi bölüşüm değişkenleridir. Satıcı enflasyonu dikkate alınmadan enflasyonla mücadele edilemez. Enflasyonla mücadele bir maliye politikası konusudur. Mevcut politika tasarımı ile Türkiye ekonomisi bir stagflasyon sürecindedir. Eğer dış talep 2024 yılında da destekleyici olmaz ise bu sürecin iktisadi daralma (artan işsizlik) ve yüksek enflasyon altında bir slumpflasyon sürecine evrilmesi olası görülmektedir.”

Slumpflasyon: İktisadi daralma ve yüksek enflasyonun aynı anda var olduğu durum.

Stagflasyon: Durgunluğun yanı sıra yüksek enflasyonun olduğu durum.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search