Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC), MetaMask cüzdan uygulamalarında merkezi olmayan bahis ve ticaret hizmetleri aracılığıyla liste dışı menkul kıymetler sunduğu için Ethereum altyapı sağlayıcısı Consensys’e dava açtı.
SEC’in davasının merkezinde MetaMask cüzdanının iki temel özelliği yer alıyor:
Swaps (Takaslar): Uygulama içi takas özelliği, kullanıcıların kripto varlıklarını doğrudan alıp satmalarına olanak tanır. SEC, ConsenSys tarafından talep edilen 36 milyondan fazla işlem, ücrete atıfta bulunarakhizmetin kayıt dışı menkul kıymetlerin alım satımını kolaylaştırdığını iddia ediyor. Öne çıkanlar arasında, daha önce SEC tarafından kayıtsız menkul kıymetler olarak işaretlenen Polygon (MATIC), Mana (MANA) ve Sandbox (SAND) gibi tokenleri içeren işlemler yer alıyor.
Staking Hizmetleri: MetaMask, staking hizmetleri sağlamak için Lido, Rocket Pool gibi üçüncü taraf platformlarla entegre olur. SEC, MetaMask’ın bu entegrasyonları sunarak etkili bir şekilde “yatırım sözleşmeleri” sunduğunu böylece popüler likit staking tokenlerini kayıtsız menkul kıymetler diye sınıflandırdığını savunuyor. MetaMask’ın Ethereum ve diğer birçok blockchainde en çok kullanılan cüzdan olduğunu belirtelim. Dolayısıyla yasal savaş, düzenleyici kurumlar ile kripto endüstrisi arasındaki gerilimi vurguluyor. Davanın sonucu geniş kapsamlı sonuçlara yol açabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki DeFi düzenlemesinin geleceği için emsal teşkil edebilir.
Web3, birçok teknoloji uzmanına göre internetin geleceği, şu anda gelecek biraz uzak kalsa da yeni teknolojiler bu yönde hızla gelişiyor. Metamask kullanıcıların kripto varlık birimlerini daha basit, güvenli şekilde saklamasını, takas etmesini mümkün kılan ücretsiz kripto cüzdanıdır. Başta Ethereum olmak üzere pek çok blok zincirinin hemen hemen tamamıyla etkileşim kurma olanağına sahiptir. En son istatistiklere göre aylık 21 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. İlk yıllarında Firefox ve Chrome için basit masaüstü tarayıcı eklentisiydi. Proje liderlerinin MetaMask Mobile’ı başlatması Eylül 2020’de gerçekleşti. Gelişen kripto piyasasında varlık depolama uygulaması hızla yer edindiğinden, proje için inanılmaz derecede faydalı olduğu kanıtlandı. En popüler kripto cüzdanı geniş kitlenin ilgisini çektiği kesin olan çok sayıda özellikle birlikte geliyor.
Ancak genel kullanımını zorlaştıran bazı dezavantajları da yok değil. Mesela, sınırlı teknik destek, Bitcoin ile uyumsuz olması, şifrenin sıfırlanamıyor olması gibi. Ayrıca MetaMask’ın internetteki her boyuttaki hataları bulup düzeltmek için siber güvenlik araştırmacılarından, penetrasyon test uzmanlarından oluşan derin ağ kullanan, hata ödül platformu bile (HackerOne) bulunuyor. Nisan ayında Consensys düzenleyici kuruma “işlevlerini aştığı” gerekçesiyle dava açmıştı. Hamlenin sonrasında SEC, 18 Haziran’da Ethereum 2.0’a yönelik bir soruşturmayı kapatmak zorunda kaldı. Ethereum üzerinde yaptırım uygulamayacak.
ConsenSys’in dava açmasının ana sebeplerinden biri, Ethereum’un menkul kıymet sınıflandırılmasının önüne geçmekti. SEC, Ethereum’un menkul kıymet olmadığına dair karar verdi. Karar, Ethereum geliştiricileri ve topluluğu için büyük bir zafer olarak kabul ediliyor. SEC’in Metamask’a açtığı dava kripto topluluğunda kargaşaya yol açarak merkezi olmayan finansın (DeFi) geleceğine ilişkin endişeleri artırdı. Dava sonucunun endüstri üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceği konuşuluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde cüzdanların, merkezi olmayan borsaların ve staking hizmetlerinin işleyişini etkileyebileceği belirtiliyor. Öte yandan Consensys de Metamask’ı korumak için SEC’e bir dava açtı. Bu dava kripto dünyasının SEC’e karşı kazandığı zaferlerden biri olacak mı?
İletişimci ve yazar Rachel Aysen Odacıoğlu, Türkiye'de bir kripto platformunda basın, proje ve halka ilişkiler görevini üstlendi. Kripto paralarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdi. Çeşitli konularda dergilere yazılar yazdı. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınmış markaları, global lüks markalara iletişim danışmanlığı görevini halen sürdürmektedir.