Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bizim ilk hedefimiz fiyat istikrarını sağlamak, dezenflasyonla tek hanelere çekmek. Aydan aya enflasyon oranları daha iyi seviyeye gelmeye başladı” dedi.
Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından düzenlenen Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla başladı. tclira.com‘un dijital medya sponsoru olduğu etkinlik, 2 gün boyunca Türkiye ve Körfez ülkelerinden üst düzey isimleri ağırlayacak.
Bir sunum eşliğinde konuşan Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yeni ekonomi politikalarından bahsetti. İlk ve öncelikli hedeflerinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bizim ilk hedefimiz fiyat istikrarını sağlamak, dezenflasyonla tek hanelere çekmek. Parasal sıkılaşma ile bunu yapıyoruz. Aydan aya enflasyon oranları daha iyi seviyeye gelmeye başladı” dedi.
Yatırımcı girişi dezenflasyonu sağlayacak
Hızla makroekonomik istikrarı sağlamak istediklerini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
“Sağlam politikalarımız var. Yapısal reformalar uyguluyoruz. Bunlar bir araya geldiğinde yatırımcı güveninin geri gelmesini sağlayacak. CDS 700 baz puandan 400 baz puanın altına inmiş durumda. Neredeyse yarıya indi. Bu da yatırımcı ve kaynak girişini, dezenflasyon sağlayacak. Uluslararası yatırımcı çekeceğiz. Çok kapsamlı bir yapısal reform gündemimiz var. Vergi reformları yapmaya devam edeceğiz.”
Dengeli bir büyüme hedeflediklerinden bahseden Şimşek, petrol ve doğalgaz üretimi ile birlikte cari açığın da azalacağını kaydetti. Altın ithalatının da cari açık üzerinde olumsuz etkisi olduğundan bahseden Şimşek, “Altın ithalatı normalleştiği ve ortalamanın altına indiği zaman cari açık ciddi şekilde düşecek. Geçen 20 yılın iki katında bile olsa cari açıkta ciddi düşüş sağlar” diye konuştu.
Çok yönlü iş birlikleri mümkün
UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil de, Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak adına düzenlediğini söyledi. Özgencil, “Bölgemiz ülkeleri birbirinin potansiyelini ve sundukları karşılıklı fırsatları ancak son zamanlarda daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar.
Geçmişte her birimizin yüzü sadece batıya dönüktü. Aramızdaki iktisadi ilişkileri geliştirmenin hepimize sağlayacağı faydaları yeterince farkında olduğumuzu söylemek mümkün gözükmüyor. Ancak memnuniyetle ifade etmem gerekiyor ki, günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok yönlü iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz” dedi.
Bölge ülkeleri ile arasında potansiyel yüksek
Kuveyt Başbakan Yardımcısı, Petrol Bakanı ve Ekonomi ve Yatırım İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saad Al-Barrak da, bölge ülkeleri ile Türkiye’nin ilişkilerinin geliştirilmesi için yüksek potansiyel olduğunu vurguladı. Saad Al-Barrak, ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’nin kendisini daha iyi anlatması ve kültürel olarak yakınlaşması gerektiğini kaydetti.