Kitle fonlama KOBİ’leri finansmana kolay ulaştıracak

Basefunder Kitle Fonlama Platformu Kurucusu ve Genel Müdürü Mehmet Dolgan, KOBİ’ler için finansman sorununun kitle fonlama ile aşılabileceğini söyledi.

Girişimler için alternatif bir fon kaynağı olarak ortaya çıkan ve dünyada geniş bir kullanım alanı bulan kitle fonlama, Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Halen toplumun büyük bir bölümü tarafından fark edilmeyen kitle fonlama, insanlara küçük kaynaklarla bile yatırım yapma imkanı sunarken, girişimcilerin finansmana ulaşmasını sağlıyor.

Kitle fonlama araçlarının girişimcilerin kaynak sorununa çözüm getirdiğini belirten Basefunder Kitle Fonlama Platformu Kurucusu ve Genel Müdürü Mehmet Dolgan, “Ülkemizde paya dayalı kitle fonlama aracı ile finansmana ulaşan girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Borçlanmaya dayalı kitle fonlamanın da açılmasını bekliyoruz. Bu olduğu takdirde, özellikle KOBİ’ler finansmana daha rahat ulaşacak, ülkemizde kaynak sıkıntısına da çözüm olacak” dedi. 

Eskiye dayanan geçmişe sahip

Kitle fonlamasının Türkiye için yeni olmakla birlikte Amerika, Asya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da çok eskiye dayanan başarılı bir geçmişe sahip olduğuna vurgu yapan Dolgan, Streteji ve Planlama Danışmanı Tunç Berkman ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye’de paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlama ile ilgili mevzuatın SPK tarafından düzenlendiğini belirten Dolgan şunları söyledi: 

“Finansman arayışında olan projelerin, şirketin hisselerini online platformlar üzerinden satarak ve sermaye artışı gerçekleştirerek kitlesel yatırımcılardan sağladığı paya dayalı kitle fonlamaya yönelik düzenleme SPK tarafından 2019’da yapıldı ve ilk izinler de Nisan 2021’de verildi.

Büyük potansiyel var

Aralık 2022 sonu itibariyle bu alanda kümüle olarak 230 milyon TL aşılmış durumda. Bu rakama kısa sürede ulaşılması ve yine bu alanda global boyutun 2023 yılı için 18 milyar dolar öngörüldüğü dikkate alınırsa; ülkemizde ne kadar büyük bir potansiyelin olduğu da ortaya çıkıyor. İlk faaliyete başlamasından bugüne kadar ortalama aylık yüzde 32 büyüyen kitle fonlamasının 2025 yılında dünyada 11,5 milyar TL’lik fonlamaya ulaşılacağı öngörülüyor.

Basefunder Kitle Fonlama Platformu Kurucusu ve Genel Müdürü Mehmet Dolgan

Türkiye’de halen paya dayalı kitle fonlama lisansına sahip 8 şirket bulunuyor. 2021 yılında mevzuatı yayınlanan ve tahvil ihraç etmeye benzeyen, toplanan borç karşılığında genelde hisselerin teminat olarak verildiği borçlanmaya dayalı kitle fonlamada ise halen lisans süreci devam ediyor. Finansman arayışında olan projelerin, yatırımcılardan borçlanarak fon toplayabildiği Borçlanmaya Dayalı Kitle Fonlama, özellikle finansmana ulaşımda sıkıntı yaşayan KOBİ’ler ve ihracatçılar için ciddi bir çözüm getirirken, ülkemiz için de yeni bir kaynak yaratacak” diye konuştu. 

Herkes yatırımcı olabiliyor

Ülkemizde kitle fonlamayı yatırımcı açısından incelediğimizde ilginç sonuçlar karşımıza çıkıyor. Türkiye’de kitle fonlamadaki yatırımcı sayısının Aralık 2022 itibariyle 14 bini aştığına dikkat çeken Basefunder Genel Müdürü Mehmet Dolgan, kitle fonlamanın BİST yatırımcı sayısının 3,1 katı hızla büyüme gösterdiğini belirterek söylerini şöyle sürdürdü:

Kitle fonlamada ortalama yatırım tutarı ise aylık yüzde 14,3 büyüme ile 16.113 TL’ye ulaştı. Bununla birlikte Türkiye’de kitle fonlama yatırımcıları ortalama 1,9 girişime yatırım yapıyorlar. Rakamların sevindirici taraflarından birisi de yatırımcıların yüzde 45’inin üç büyük kentin dışından olması.

Bugüne kadar yapılan yatırımların yüzde 36’sı İstanbul, yüzde 14’ü Ankara ve yüzde 5’i İzmir’deki yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, Kocaeli ve Bursa’nın yüzde 4’er, Antalya ve Konya’nın ise yüzde 2’şer dağılıma sahip olduğunu görüyoruz. Deprem felaketi öncesinde bölgedeki illerden de önemli miktarda kitle fonlamaya yatırım yapıldığı dikkat çekiyor. Kitle fonlamanın Anadolu tarafından sahiplenildiğini ortaya koyan bu rakamların, ülkemiz ekonomisi için de son dönemin en umut verici göstergelerinden biri olduğunu söyleyebilirim”

Basefunder sektöre iddialı girdi

Kurucusu olduğu Basefunder Kitle Fonlama Platformu hakkında da bilgi veren Mehmet Dolgan, “Basefunder, markası altında sunduğumuz kitle fonlama faaliyetleri ile potansiyel yatırımcıların önündeki bariyerleri kaldırarak, teknoloji girişimlerine yatırımları demokratikleştiriyoruz. Girişim sermayesi ve melek yatırım ağlarına alternatif bir araç olarak ortaya çıkan baseFunder Kitle Fonlama Platformu ile Türk girişimlerin rekabette fark yaratmaları ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamalarına olanak sağlıyoruz.

Bağımsız bir kuruluş ile girişimlerin fotoğraflarını çekip analiz ettikten sonra makul bir değerleme ile yatırımcıların karşısına çıkarırken şeffaf süreçlere ve analizlere odaklanıyoruz. Basefunder, yatırımcılara yenilikçi ve dinamik bir yatırım aracı sunarken, 1 Türk Lirası ile bile farklı sektörlerden birçok girişime ortak olma imkanı tanıyor. Ayrıca, yatırımcıların yaptıkları yatırım Sermaye Piyasası Kurulu himayesinde Takasbank güvencesi altında oluyor” şeklinde konuştu. 

Basefunder’den bir ilk : Kitle Fonlama Ağları 

Basefunder Kitle Fonlama Platformu, kitle fonlamanın kalkınmaya etkisini artırmak, geleceği değiştirecek girişimlere daha geniş kitlelerin yatırım yapmalarını sağlamak için Kitle Fonlama Ağlarını (KFA) hayata geçirdi. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan KFA ile yatırımcılar, bulundukları şehre yönelik bir ağ kurabileceği gibi, herhangi bir mesleki derneğin yöneticisi de kitle fonlama ağı kurarak üyeleri ile etkileşim halinde ortak amaç doğrultusunda birlikte yatırım yapabiliyorlar.

İsteyen herkesin Basefunder üzerinde kendi fonlama ağını kurabileceğini veya mevcut ağlardan birine üye olabileceğini belirten Dolgan, “Kişiler, meslek örgütleri veya üniversite kulüpleri Kitle Fonlama Ağı kurabiliyor. Kitle fonlama ağı yöneticisinin tanıtım faaliyetlerine destek olmak üzere ilgili ağ üzerinden yapılan fonlamadan elde ettiğimiz komisyonu ağ yöneticisi ile paylaşıyoruz. Kitle fonlama kampanyalarında bazı yatırımcıların bir projenin potansiyelinin farkına vararak, diğer yatırımcıları da bu proje ile ilgili yatırım kararı almaya yönlendirebileceği KFA’lar, ülkenin kalkınmasında da önemli rol oynayacak” dedi. 

Kuruluşundan bu yana 5 girişimi fonlanmaya açan Basefunder, bunların üçünün fonlamasını başarıyla sonuçlandırdı. İki tanesinin fonlaması ise halen devam ediyor. 

Beebird Teknoloji: Değerlemesi 50 milyon TL olan “BeeBird Teknoloji” ev aletleri sektöründe nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zeka (AI) başta olmak üzere yenilikçi teknolojiler tasarlayan teknoloji şirketi.

Hedef             : 2.500.000 TL 

Fonlama         : 2.673.014 TL

Oran               : Yüzde 106.9

Valufy : Gerek girişimciler gerekse yatırımcılara yönelik olarak, girişimlerin bilimsel, nesnel, hızlı ve uygun maliyetli değerleme hizmetlerini, web tabanlı ve interaktif bir platform üzerinden yapay zeka destekli olarak sunmayı hedefliyor. 

Hedef             : 550.000 TL 

Fonlama         : 659.247 TL

Oran               : Yüzde 119.9

Kare3D : Metal başta olmak üzere farklı sektörlere özel inovatif malzeme teknolojileri geliştiren Türkiye’nin yerli 3d printer üreticisi

Hedef             : 1.500.000 TL

Fonlama         : 1.800.000 TL

Oran               : Yüzde 120

Nanortopedi : Sağlık alanında farklı hasta gruplarının ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmektedir. Temel faaliyet alanları, biyoteknolojiyle ilgili araştırma geliştirme çalışmaları, biyomalzemeler, suni uzuvlar, protez ve ortopedik ürünlerdir.

Hedef             : 3.000.000 TL

Fonlama         : Fonlama devam ediyor

VARMI : Kısa sürede çok bilinen küresel marka olma hedefi olan yeni nesil komşuluk ve mahalle anlayışı yaratan VARMI ile küçük büyük demeden her türlü hizmeti en yakından hızla bulmanızı mümkün kılıyor. Pazar alışverişinden- fal baktırmaya, ev taşımadan, yol yardımına daha birçok hizmeti en yakından bulmanızı mümkün kılan bir hizmet arama motoru.

Hedef             : 3.000.000 TL

Fonlama         : Fonlama Devam ediyor

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search