TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunduğu ortak talepler doğrultusunda görüşmeler başladı. Şu ana kadar idari maddelerde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. İşçi kesimi, günlük taban ücretin 1800 liraya yükseltilmesini, bu artışın ardından 2025’in ilk altı ayında %50, ikinci altı ayında %25 zam ve tüm bu artışların üzerine ayrıca %10 refah payı istiyor.
Görüşmelerin önemli aşamalarından biri olan maliyet analizinin tamamlanmasının ardından, kamu işverenini temsil eden Türkiye Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) önümüzdeki günlerde ilk teklifini sunması bekleniyor. Bu teklifin ardından müzakere sürecinin hız kazanması bekleniyor.
Ergün Atalay: Hâlâ teklif gelmedi
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 8 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “HAK-İŞ ile birlikte süreci yürütüyoruz. Henüz bize bir teklif ulaşmış değil” diyerek işveren cephesinin adım atmasını beklediklerini ifade etti.
Bakan Işıkhan: Ücret konusu masaya gelmedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “İki taraf da yoğun bir şekilde çalışıyor. Yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. İşveren tarafı teklifini sunacak, işçi tarafı da değerlendirecek. Henüz ücret safhasına geçilmedi, ancak süreci kamu dengesini gözeterek başarıyla sonuçlandıracağımıza inanıyorum” dedi.
Sadece işçileri değil, memurları ve özel sektörü de etkileyecek
2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri yalnızca işçileri ilgilendirmekle kalmıyor. Bu protokol, 1 Ağustos’ta başlayacak olan ve yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarını etkileyecek 8. Dönem Memur Toplu Sözleşme görüşmeleri için de belirleyici olacak.
Ayrıca, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) başta olmak üzere özel sektörde yapılacak toplu iş sözleşmeleri açısından da bu protokol bir referans niteliği taşıyor. Bu nedenle taraflar arasındaki uzlaşma, yalnızca kamu işçilerinin değil, Türkiye genelindeki birçok ücretli çalışanın kaderini etkileyebilecek bir önem taşıyor.
Gözler şimdi 16 Mayıs’taki kritik toplantıya çevrildi. Tarafların masada uzlaşmaya ne kadar yakın oldukları ise yapılacak ilk ücret teklifleriyle netlik kazanacak.