Japonya PMI beklentilerin üstünde geldi, gözler Avrupa’da

Küresel piyasaların yakından takip ettiği Japonya PMI, gerilemesine rağmen beklentilerin üstünde 51,6 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanacak hizmet PMI da yakından takip ediliyor.

Bu hafta küresel piyasalar açısından takip edilen iki veriden ilki belli oldu. Japonya PMI ekim ayında 51,6 olurken, piyasa beklentisi 51,1 seviyesindeydi. Bir önceki ay Japonya PMI 53,8 olmuştu. Gerileme olmasına rağmen Japonya’da PMI’ın halen güçlü seyrettiği ifade ediliyor.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler’in raporunda Euro Bölgesi’nde hizmet PMI’ın 48.7’den 47.8’e düşmesi beklendiği ifade edildi. Raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:

“Ekonomik yavaşlamayı teyit eden veriler EURUSD paritesinin zayıf seyrini korumasına neden olacaktır.

Salı 6:00’da açıklanacak ekim ayı Çin dış ticaret verileri ile ilgili herhangi bir piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak eylül ayında Çin’de ihracat %6.2, ithalat ise yine %6.2 daralma göstermişti.

Küresel talebin düşük olması Çin ihracatının beklenenin altında performans göstermesine neden olsa da ekimde %3.1 daralması beklenen ihracat önceki aylara göre hafif bir toparlanmaya işaret ediyor. Benzer şekilde ithalatın da düşüş hızının %5.4’e gerilemesi beklentisi Çin ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerin oluşmasına neden olacaktır. Çarşamba 10:00’da açıklanacak Almanya enflasyonun %4.5’ten %3.8’e gerilemesi enflasyonla mücadelenin sonuç verdiğini göstermesi kadar ekonomik aktivitedeki zayıflığı da yansıtıyor olacak.

Yurt içinde çeşitli veriler açıklanacak

Haftanın verileri nakit bazlı bütçe dengesi, sanayi üretimi ve işsizlik olacak. Hazine herhangi bir piyasa beklentisi bulunmayan Ekim nakit bazlı bütçe dengesini Salı saat 17’de açıklayacak. Geçen sene Ekim’de 72.4 milyar TL açık veren nakit bazlı bütçe dengesi 13.5 milyar TL faiz dışı açık vermişti. Cuma 10:00’da açıklanacak Eylül ayı işsizlik oranı ile ilgili herhangi bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak Ağustos ayında mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %9.4’ten %9.2’ye gerilemiş, atıl işgücü oranı ise % 22.6’dan %23.0’e yükselmişti.

Aynı saatte yayınlanacak sanayi üretimi ile ilgili de henüz bir beklenti bulunmamakla birlikte ticari kredi kullanımındaki yavaşlama sanayi üretiminde yavaşlamanın da bir sinyali olabilir. Eylül verisi 2Ç23 büyüme resmini görmek açısından da önemli olurken Temmuz ve Ağustos’ta takvim etkisinden arındırılmış üretim artışı ortalaması %5.3, arındırılmamış üretimi artışı ortalaması %10.8 olmuştu.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search