İstanbul Sanayi Odası Başkanı Bahçıvan: Hatalı ekonomi politikalarının bedelini ödüyoruz

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısını, “Sanayicilerimizin; Üretim, Rekabet Gücümüzün Artması ve Sanayinin Dönüşümü için Düşünce, Öneri, Projeleri” ana gündemiyle gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Erdal Bahçıvan, Orta Vadeli Program’da ortaya konan hedeflerin tutarlı bir stratejiyi ortaya koyduğunu, ancak geleneksel sektörlerin dinamiklerini de gözden kaçırmamak gerektiğini söyledi. Bahçıvan “Sanayi sektörü bu dönemde sorunun kaynağı kendisi olmadığı halde büyük bir bedel ödüyor. Sanayinin sabır taşı ciddi işaret veriyor” ifadelerini kullandı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuk olarak katıldı.

“Yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ajandamızın en üst sıralarında”

Bakan Kacır, “Dünyada uygulanan en etkin Ar-Ge teşvik sistemiyle ülkemizde adeta sıfırdan bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ederek yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attık. Önümüzdeki dönemde üç büyük önceliğimiz bulunuyor: katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm. Türk sanayinin bu 3 ana sac ayağı üzerinde yükselmesi, rekabetçiliğinin artması adına; yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir ve sürekli kılarak, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ajandamızın en üst sıralarında yer alıyor” şeklinde konuştu.

“Sanayi sektörü sorunun kaynağı olmadığı halde bedel ödüyor”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, yaşanmakta olan enflasyonun geçmişten çok farklı olduğuna dikkat çekerek “2025-2027 Orta Vadeli Program’da ortaya konan hedefler tutarlı bir stratejiyi ortaya koydu. Ancak geleneksel sektörlerimizin dinamiklerini de gözden kaçırmamak gerekiyor. PMI verilerinin de gösterdiği gibi uygulamaların sektörlerde yarattığı etkinin farkındalığının artmasına ihtiyaç var” dedi.

Bahçıvan konuşmasında sanayicilerin bugün hem küresel koşullardan hem de ülkemizdeki sorunlardan kaynaklanan eş zamanlı bir stres yaşadığını ve bu stresin artık birkaç sektörle de sınırlı olmadığına dikkat çekti.  Çok uzun değil bundan 3 yıl önce pandemi döneminde ülkemiz sanayiinin nasıl bir başarı hikayesi yazdığını, tüm zorlu koşullara rağmen üretimini aksatmadan nasıl bir fedakârlık gösterdiğini unutmamak gerektiğini hatırlatan Bahçıvan “Ancak sanayi sektörü bu dönemde sorunun kaynağı kendisi olmadığı halde büyük bir bedel ödüyor. Üstelik dünyadaki ekonomik durum da bize maalesef dış pazarlara açılım ile toparlanma imkanı vermiyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan süreçte rekabet gücünü her geçen gün biraz daha kaybeden bazı sektörlerimize pozitif ayrımcılık yapılmasında yarar olduğunu aktaran Bahçıvan “Sektörlere “Ne yapalım, kendi yağınızda kavrulun, kendi başınızın çaresine bakın” diyebilecek bir lüksümüz yoktur” diyerek şunları söyledi: “Başarı için başta kamu kesimi olmak üzere özel sektör, sivil toplum, ekonominin tüm alanlarında gerekli özverinin yapılmasının elzem olduğunu düşünüyoruz”

“Çalışanlarımız için adil bir gelir dengesi yaratacak adım atılmalı”

Bahçıvan “Ekonomimizin yapısal sorunlardan kalıcı bir şekilde arınarak rekabet gücünü artırabilmesi için en temel ihtiyacımız, üretim hayatımızın yüksek katma değer, ileri teknoloji ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda köklü bir dönüşümden geçmesidir. Bakanlığımızın şu anda hakikaten uzun yıllardan beri arzu ettiğimiz, hayal ettiğimiz vizyoner çalışmalarının böylesi bir ekonomik iklim altında yeteri kadar heyecan uyandırmamasını da bir şansızlık olarak görüyoruz” dedi.

“Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla, prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi gerekiyor” diyen Bahçıvan Çalışanların şu anda giderek artan boyutta, hayatlarındaki en önemli engellerden bir tanesinin vergi dilimleri olduğunu gördüklerini vurgulayarak “Yeni yıla girerken ve 2025 yılı ücretleri henüz belirlenmemişken, çalışanlarımız bakımından adil bir gelir dengesi yaratacak bu adımın atılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search