İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR)’nin ocak-ağustos ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 2,3 milyar dolara çıkarken hububat sektörünün Türkiye geneli 8 aylık dönemdeki ihracatı ise geçen yıla göre yüzde 1,29 artışla 7,8 milyar dolara ulaştı. Açıklanan rakamları değerlendiren İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, sektörün rekabet gücünü artırmak için çeşitli zorluklarla mücadele ettiklerini belirterek, ihracatçıların rekabet edebilmesi için daha fazla devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), hububat sektörünün ocak-ağustos dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün 2024 yılı Türkiye geneli ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,12 düşüşle 978 milyon dolar olarak gerçekleşti. İHBİR’in ihracatıysa aynı dönemde yüzde 1,68 artış göstererek, 287 milyon dolara ulaştı. Türkiye geneli hububat sektörü ihracatı, yılın sekiz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,29 artışla 7,8 milyar dolarlık ihracata ulaştı. İHBİR’in sekiz aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış göstererek 2,3 milyar dolara çıktı.
En fazla ihracat ABD’ye gerçekleşti
Ağustos ayında Türkiye genelinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke sırasıyla; Irak, ABD ve Suriye olurken, İHBİR’in ihracatında ABD, Birleşik Krallık ve Irak öne çıktı. Ürün gruplarına bakıldığında ise en fazla ihracat pastacılık ürünlerinde olurken onu, değirmencilik ürünleri ve bitkisel yağlar takip etti.
Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, sektörün karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Taycı, özellikle İstanbul’da paketli gıda ihracatına odaklanıldığını ve bu ürünlerin katma değerli hale getirilerek ihraç edildiğini belirtti. “Buğday, mısır, fasulye gibi temel ürünler yerine, bunların paketlenmiş veya daha katma değerli hale gelmiş şekilleriyle ihracat yapıyoruz. Ancak paketli gıdada maliyetlerimiz Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerle kıyaslandığında daha yüksek. Fiyat avantajımızı kaybettik ve bu da rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor.” dedi.
İhracatçının vize krizi
İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türk ihracatçıların dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artırmak için çeşitli zorlukları göğüslediklerini belirterek, “Fuarlara katılıyoruz ama vize alamadığımız için üyelerimiz ürünlerini tanıtmakta zorlanıyor. Avrupa Birliği’ndeki ülkelerle bile rekabet edemez hale geldik.” ifadelerini kullandı. Taycı, finansmana erişim ve maliyet baskısının da ihracatçıların yatırım yapma kabiliyetini sınırladığını vurguladı.
Sürdürülebilir büyüme için daha fazla destek
Sektörün büyümesine rağmen ihracatçıların rekabet edebilmesi için daha fazla devlet desteğine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Taycı, sektörün küresel pazardaki konumunu koruyabilmesi için vergi, SGK primleri ve navlun maliyetleri gibi alanlarda destek sağlaması gerektiğini belirterek ihracatçıların sürdürülebilir büyüme için daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Son olarak Taycı, Türkiye’nin hububat ihracatının 2000 yılından bu yana 12 kat büyüdüğünü belirterek, “Ülkemizin ihracatını 500 milyar dolar seviyelerine çıkarmamız gerekiyor. Bu, ancak üretime ve ihracata verilecek desteklerle mümkün olabilir.” dedi.