Hedefteki TÜSİAD’ın güçlü Türkiye perspektifi neleri içeriyor?

Bir önceki yazımda Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) ekonomik araştırmalar ekibi tarafından hazırlanmış olan “2025 Türkiye Ekonomisi” başlıklı raporu ele almış, Türkiye ekonomisine dair iyimser sayılabilecek değerlendirmelerin yer aldığı bu kapsamlı dokümanın değerli bir kaynak olduğunu belirtmiştim. Söz konusu raporda mevcut ekonomi yönetimi tarafından uygulanan para politikalarından övgüyle söz edilirken, bu politikaların başarıya ulaşması için maliye politikaları ve yapısal reformlardan da güçlü destek gelmesi gereği dile getirilmişti.

Ekonomi politikalarının yanı sıra, hukuk, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi çeşitli alanlara ilişkin sorunların ve çözüm önerilerinin yer aldığı ayrı bir doküman ise “Perspektif 2025: Dönüşüm ve Gelecek için yol haritası & öneriler” başlığı ile yine TÜSİAD tarafından yayınlandı.

Ülkemizde ve dünyada olup bitenlere geniş bir pencereden bakan ve ekonomik kalkınma bağlamında da önemli olduğu düşünülen konuları ele alan bu doküman 11 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde “Hukuk ve demokrasi” meseleleri ele alınmış. TÜSİAD’ın bu konudaki görüşü “demokrasi gelişirse ekonomi büyür, Türkiye büyür” şeklinde özetlenmiş. “Enflasyon” konusunun ele alındığı bölümde enflasyonun ilacının kararlı, kalıcı ve topyekün mücadele olduğu söylenmiş.

“Mali politikalar”a ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bölümde kayıt dışılıkla mücadele ve verimli kamu harcamalarının güçlü kamu finansmanı ve güçlü bir ekonomiye yol açacağı görüşü dile getirilmiş.

Gelir dağılımının ele alındığı “Adil paylaşım” başlıklı bölümde ise Türkiye’de gelir eşitsizliğinin artmakta olduğuna dikkat çekilip, yüksek enflasyon, kayıt dışı istihdam, bölgesel eşitsizlikler ve kadınların iş gücüne katılımının düşük olmasının gelir adaletsizliğini artırdığı iddia ediliyor. 

“Yatırım ekosistemi” başlıklı bölümde ülkemize gelen doğrudan yatırımlardaki düşüşe dikkat çekilerek “güven veren Türkiye, büyüyen yatırımlar” sloganı kullanılmış.

“Küresel dönüşüm” bölümünde küresel rekabette güçlü olan bir Türkiye hedefine ulaşmak için demokratik reformların ve başta Avrupa Birliği ile olmak üzere uluslararası ilişkilerin önemine değinilmiş. 

“Nitelikli eğitim” başlıklı bölümde üreten bir Türkiye’nin ancak nitelikli eğitimle mümkün olduğu görüşü dile getirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçeden aldığı paydaki düşüşe ve eğitimde ve istihdamda bulunmayan genç oranının yüzde 25’i aştığına dikkat çekilmiş.

Dokümandaki diğer bölümlerin başlıkları ise “Kadınların eşit katılımı”, “Sanayi dönüşümü”, “Dijital atılım” ve “Yeşil dönüşüm.”

“Siz iş insanlarısınız. Hukuk devleti, demokrasi, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konular sizi ilgilendirmez” eleştirisine ve çeşitli suçlamalara maruz kalmak pahasına hazırlanan “Perspektif 2025” görebildiğim kadarıyla halkı yanıltıcı ve tedirgin edici bilgilerin alenen yayıldığı bir belge değil. Aksine, mevcut durumların somut verilere dayalı olarak ortaya konduğu ve mantıklı çözüm önerilerinin yer aldığı, detaylı bir çalışmanın ürünü.

“Perspektif 2025: Dönüşüm ve Gelecek için yol haritası & öneriler” dokümanının tam metnine TÜSİAD web sitesinde aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/11753-perspektif-2025-donusum-ve-gelecek-icin-yol-haritasi-oneriler

Cem Başlevent’in tüm yazıları için tıklayınız.

1973 İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Cem Başlevent, ekonomi alanındaki yüksek lisans ve doktora derecelerini Boğaziçi Üniversitesi'nde almıştır. 2000-2023 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde çalışan Başlevent, halen İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Akademik çalışmaları bireylerin işgücüne katılımı, politik tercihleri, yaşam memnuniyeti gibi konuları kapsamaktadır.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search