Halving (yarılanma) etkinliğinin Bitcoin fiyatı üzerindeki potansiyel etkileri

Kripto varlık birimi, bir ay önce tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 74.000 USD’den çok uzakta, 64.000 USD civarında işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta sonu madenciler için verilecek ödülde fiyatı etkileyecek bir değişiklik oldu. En çok kullanılan kripto birimi Bitcoin, yeni varlık birimlerinin yaratılma hızının yarıya indirilmesi anlamına gelen kritik “yarıya” doğru son adım gerçekleşti.

Yarılanma Bitcoin fiyatı açısından ne anlama geliyor?

Çoğu analist fiyatta yeni artış bekliyor, bazıları da bunun kısa vadeli bir dalgalanma dönemine neden olabileceği konusunda uyarıyor. Binance CEO’su Richard Teng şunları söyledi:

“Dijital varlıklar evreninde, her şeyden önce nisan ayı Bitcoin yarılanma ayıdır. Bu yılki yarılanma, yalnızca Katman 2 çözümlerindeki önemli gelişmeler, Bitcoin ağındaki yeni token standartları nedeniyle değil, aynı zamanda kripto dünyasını tamamen yeni şekillendiren daha geniş gelişmeler bağlamında gerçekleşmesi nedeniyle eşi benzeri görülmemiş bir olay.” 

Uzmanlar, kripto varlığın tarihinde dördüncüsü olan “halving” olayı nedeniyle Bitcoin fiyatında yeni artış yaşanabileceğini göz ardı etmiyor. 

Yeni onaylanan Bitcoin ETF’lerinden gelen ilgi, sermaye akışı, yeni fırsatlar, artan talep sunarak manzarayı değiştirdi. Teng, “Bitcoin tarihinde ilk kez, varlık yarılanmadan önce tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı” dedi. 

Kripto Para

Dijital varlık platformu Bit2Me’nin bir raporuna göre tarih, bu olaylar etrafında önemli dalgalanmalar olabileceğini gösteriyor. Kısa vadeli yatırımcılar için “zorluk” teşkil edecek. 

İsviçre özel bankası Julius Baer‘in Dijital Varlıklar Analisti Manuel Villegas, Kuzey Amerika finansal varlık piyasasını denetleyen organ olan SEC’in (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) kararının piyasa üzerinde yarattığı etkiyi vurguladı. Bitcoin’in spot fiyatına bağlı ETF’lerin oluşturulmasına izin verilmesi Bitcoin için büyük bir atılımdı.

Başarılı lansmanına piyasa duyarlılığındaki iyileşme eşlik etti. Yarılanmayla ilgili de bu tür olayların “büyük miktarda spekülasyon tetikleme eğiliminde olduğuna” dikkat çekti. 

ETF’lere olan talep yüksek kaldığı sürece piyasadaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini ileri sürdü. Bitcoin yarılanması her dört yılda bir gerçekleşir. Kripto varlık birimi yaratılışından bu yana zaten üç yarılanma yaşadı. Bitcoin’in ilk yarılanması Kasım 2012’de, ardından Temmuz 2016’da en son yarılanması ise Mayıs 2020’de gerçekleşti. Son yarılanmanın ise 2140 yılında yapılması planlanıyor. Bu noktada dolaşımda 21 milyon BTC olacak, yeni bir Bitcoin yarılanması olmayacak.

Madenciler yalnızca blockchain kullanıcıları tarafından ödenen işlem ücretlerini kazanacaklar.

2012, 2016 ve 2020’deki yarılanma olaylarından önce ve sonra ilerici ama net artışlar gözlemlendi. 2020’deki yarılanmanın ardından, Bitcoin fiyatı neredeyse sekiz kat artarak yaklaşık 9.000 dolardan 2017’de zirveye ulaştı. Kasım 2021’de 69.000 dolardı. 

21Shares araştırma başkanı Secondo Adrien Fritz, Bitcoin yarılanmasının “arz yarılanması şokuna” neden olduğunu bunun da genellikle Bitcoin’in önümüzdeki on iki ay içinde daha iyi performans göstermesine yol açtığını söyledi. 

Varlığın tarihi en yüksek seviyesini (Ath) aşmasının ortalama 172 gün sürdüğünü, Ath geçildikten sonra döngünün yeni yüksek seviyesine ulaşmasının ise 308 gün sürdüğünü belirtti. 

Tarihsel olarak Bitcoin’in fiyatı yarıya indikten sonra hep arttı, fakat diğer faktörler piyasayı etkileyebilir, bu eğilimin tekrarlanacağının garantisi yoktur.

İletişimci ve yazar Rachel Aysen Odacıoğlu, Türkiye'de bir kripto platformunda basın, proje ve halka ilişkiler görevini üstlendi. Kripto paralarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdi. Çeşitli konularda dergilere yazılar yazdı. Aynı zamanda Türkiye'nin tanınmış markaları, global lüks markalara iletişim danışmanlığı görevini halen sürdürmektedir.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search