Halkın yüzde 42,3’ü boykot çağrıları sonrası marka tercihini değiştirdi

Areda Piar’ın Gazlı İçecek Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’na göre, Türk halkının yüzde 60,7’si gazlı içecekleri yemeklerin yanında tüketiyor ve yüzde 53,2’si en çok kolayı tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 42,3’ü küresel boykot çağrıları sonrası marka tercihlerinde değişiklik yaptığını belirtirken, yüzde 38,6’sı tadı sıra dışı olmadığı sürece yeni gazlı içecekleri denemeye açık olduğunu ifade ediyor. Gazlı içecek denince yüzde 34,2’nin aklına Kapadokya semalarındaki özgür hissettiren balonlar gelirken, kapak açılırken çıkan “psst” sesi yüzde 42,2 için “buz gibi özgürlük” anlamına geliyor. Eğlenceli bir detay olarak, katılımcıların yüzde 31,3’ü, Gonca Vuslateri’nin canlandırdığı Nur karakteriyle karşılıklı gazoz içmek istiyor.

Gazlı içeceklerde kola tahtını koruyor

Areda Piar Araştırma Şirketi, Gazlı İçecek Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, gazlı içecek tüketim tercihleri ve alışkanlıkları detaylı şekilde incelendi.

Türk halkının gazlı içecekleri en çok yemeklerin yanında tükettiği ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 60,7’si yemekle birlikte gazlı içecek tercih ederken, yüzde 21,2’si atıştırmalıklarla birlikte tüketiyor. Yüzde 10,2’si dizi/film izlerken, yüzde 5,5’i yemek sonrasında ve yüzde 2,3’ü spor sonrasında gazlı içeceklere yöneliyor.

Yemeğin yanında en sık tercih edilen gazlı içecek yüzde 53,2 ile kola olurken, yüzde 18 ile gazoz ikinci sırada yer alıyor. Maden suyu yüzde 14,8 ile üçüncü sırada bulunuyor. Diğer gazlı içeceklerin tüketim oranları ise şöyle sıralanıyor: Meyveli maden suyu yüzde 5; malt içecekler yüzde 3,6; soda yüzde 3,5; tonik yüzde 1,1 ve enerji içeceği yüzde 0,9.

Gazlı içecek satın alırken en çok tercih edilen ambalaj türü yüzde 24,7 ile 2,5 litrelik şişeler oldu. Katılımcıların yüzde 23,6’sı 1 litrelik ambalajları tercih ederken, yüzde 17,6’sı 330 ml’lik kutu içecekleri seçiyor. Yüzde 17,4’lük bir oranla 1,5 litrelik şişeler tercih edilirken, 250 ml’lik küçük ambalajlar yüzde 16,8 oranında rağbet görüyor.

Halkın yüzde 42,3’ü, boykot çağrıları sonrası gazlı içecek marka tercihlerini değiştirdi

Araştırmada, katılımcılara “Yeni bir gazlı içecek denemeye cesaretin var mı?” sorusu da yöneltildi. Yüzde 38,6’sı, sıra dışı bir lezzeti olmadığı sürece yeni tatlara açık olduğunu belirtirken, yüzde 27,2’si “Ne olursa içerim” diyerek cesaretli bir yaklaşım sergiliyor. Katılımcıların yüzde 21’i ise klasiklerden şaşmayacağını ifade ederken yeni bir tadı denemek için önce arkadaşının fikrini bekleyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 13,1.

Dünyada ve Türkiye’de son dönemde gündeme gelen boykot çağrılarının gazlı içecek markalarına olan etkisi de araştırmada yer aldı. Halkın yüzde 42,3’ü, boykot çağrıları sonrası gazlı içecek markası tercihlerinde değişiklik yaptığını belirtti.

Peki, gazoz deyince akla gelen karakterler kim?

Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri de katılımcıların gazlı içecek deneyimlerini popüler kültürle ilişkilendirme şekli oldu. Gonca Vuslateri’nin canlandırdığı Nur karakteri, yüzde 31,3 oranıyla en çok gazoz içmek istenen karakter olarak öne çıktı. Onu, unutulmaz dizi karakterinden Wilma Elles’ın canlandırdığı Caroline (Yüzde 29,8) Yeşilçam’dan Nuri Alço (Yüzde 22,2) takip etti. Yabancı dizi karakterlerinden Walter White yüzde 11,6 oranıyla dördüncü sıradayken, Joe Goldberg yüzde 5,2 ile listede yer aldı.

Kapadokya semalarındaki balonlar mı, Everest’in zirvesi mi?

Katılımcıların gazlı içecekleri ne ile özdeşleştirdiklerine dair eğlenceli sonuçlar da araştırmada yer aldı. Yüzde 34,2’si gazlı içeceği, Kapadokya semalarındaki balonlarla özdeşleştirirken, yüzde 31,9’u gazlı içeceklerin Everest’in zirvesinde buz gibi bir deneyimi çağrıştırdığını söyledi. Norveç’in kuzey ışıkları diyenler yüzde 21,6 oranındayken, Amazon ormanlarının egzotik atmosferini hatırlatanlar yüzde 12,4 olarak belirlendi.

Gazlı içecek şişesi açıldığında duyulan o meşhur “psst” sesi, katılımcılar arasında farklı duygular uyandırıyor. Yüzde 42,2’lik kesim bu sesi “buz gibi özgürlük” olarak tanımlarken, yüzde 23,9’u mutluluğun sesi olduğunu düşünüyor. Eğlencenin başlangıcı diyenler yüzde 20,4’lük bir orana sahipken, yüzde 13,5’i ise bu sesi “karmaşaya küçük bir mola” olarak yorumluyor.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search