TCMB eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, “TCMB’nin eski tahminini güncelleyerek en az %40 düzeyine çekmesi daha sağlıklı ve inandırıcı olur” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, 8 Şubat’ta Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Piyasalar, Karahan’ın enflasyon ve faiz politikasında neler söyleyeceğini bekliyor. Uluslararası finans kuruluşları Fatih Karahan’dan parasal sıkılaşmada şahin bir ton ve faiz artırımlarının devam etmesini bekliyor.
TCMB eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, sosyal medya hesabından enflasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kara, şu ifadeleri kullandı:
Merkez Bankası Perşembe günü enflasyon tahminini değiştirir mi? Faiz artırım sinyali verir mi?
Son Raporda TCMB yıl sonu tahminini %30-%42 aralığında vermişti.
Orta noktası %36. Dolayısıyla yıl sonu resmi enflasyon tahmini %36 diyebiliriz.
Peki mevcut koşullar itibarıyla %36 tahmini ne kadar gerçekçi?
Bunu yanıtlamak için basit bir egzersiz yapacağız.
Başlangıç varsayımımız şu: Ocak ayındaki %6,7 enflasyonun ardından Şubat’ta %4 gibi bir enflasyon gelecek. Böylece yılın ilk iki ayındaki kümülatif enflasyon (1+6,7/100)*(1+4/100) = 0,11 yani %11 olacak. (Burada hata payının küçük olacağını düşünüyorum)
Daha sonra, yılın kalan ayları için şu varsayımları yapacağız:
i) Fiyatların her ay %2 artması
ii) Her ay %2,5 artması
iii) Her ay %3 artması
Bu varsayımlar altında oluşturduğum projeksiyonlar (bkz. grafik) yıl sonu enflasyonu için sırasıyla %35,4 %42,2 ve %49,3 değerlerini gösteriyor.
Görüldüğü gibi resmi tahmin olan 36’nın tutması için Mart’tan itibaren enflasyonun aylık %2 trendine oturması gerekiyor.
Bu olmasa, mesela, her ay aylık enflasyon %2 değil de %3 olursa yıl sonunda enflasyon %49,3 oluyor.
Enflasyon Mart’tan itibaren bir anda aylık %2 trendine kalıcı olarak iner mi? Seçim döngüsü nedeniyle neredeyse yılın ilk yarısının kaybedileceği mevcut konjonktürde, bunun imkansıza yakın olduğunu tahmin etmek için iktisatçı veya ekonometrici olmaya gerek yok.
Dolayısıyla yarın TCMB’nin eski tahminini güncelleyerek en az %40 düzeyine çekmesi daha sağlıklı ve inandırıcı olur. Bu revizyonun beklentileri olumsuz etkilememesi için de Başkanın elinin titremediği mesajını net bir şekilde vermesi ve tahmin revizyonunu şahin bir mesajla desteklemesi iyi olur.
Öte yandan, TCMB daha sene başından havlu atmak istemeyebilir. %42 üst bandını düşünerek “çıkmadık candan umut kesilmez” yaklaşımı da hâkim olabilir. Eğer tahmin değiştirilmeyecekse, bu durumda yukarıda bahsettiğim şahin tonun daha da güçlendirilmesi, hatta bir miktar faiz artırımına gidileceği sinyalinin verilmesi gerekir.