Hakan Ateş: Türkiye ekonomisi sadece hizmet sektörü ile gelişemez

Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 55’i hizmet sektöründen geliyor. Toplam istihdam içinde hizmet sektörünün aldığı pay da yine yüzde 55 civarında.

Türkiye, hizmet sektörü ile bir gelecek mi kuruyor?

Yılda 60 milyon turist ve daha fazlası hedefleniyor. Türkiye’de yerleşik yabancıların (mülteci-göçmen) sayısı sürekli artıyor.

Kentleşmenin de etkisiyle tüketim kültürü hızla yayılıyor.

85 milyon nüfus, 15 milyon (mülteci-göçmen) yerleşik yabancı ve 60 milyon turist… Toplamda 160 milyon insandan söz ediyoruz.

Bu veriler ışığında, hizmet sektörünün büyümesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ekonominin itici gücü bu mu olacak, orada soru işaretleri oldukça fazla…

Türkiye aynı zamanda önemli bir sanayi ülkesi. Ancak sanayideki ivmelenme hizmet sektörünün gerisinde kalıyor.

İş dünyasından isimlerle sohbetimizde en çok konuştuğumuz konulardan birisi de bu oluyor. Yüksek faizlerle nasıl yatırım yapılacak?

***

Geçen günlerce Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ile yapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği “Sen De Fark Et” belgeselinin tanıtım toplantısı öncesinde sohbet ettik. Politika faizinin yüzde 50’yi bulduğu ortamda yine gözlerin bankacılık sektörüne döndüğünü söylediğim Hakan Ateş, sermaye piyasalarının gelişimine işaret etti.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş

Üretimin önemini vurgulayan Ateş, sanayi yatırımlarının artması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye ekonomisi sadece hizmet sektörü ile gelişemez” dedi.

İngiltere’nin de benzer bir süreçten geçtiğini hatırlatan Ateş, orada bile hizmet sektörünün tek başına yetersiz kaldığını ve yeniden sanayiye yöneldiklerini kaydetti.

***

Hakan Ateş’in de dediği gibi yatırımların finansmanı açısından sermaye piyasaları oldukça önemli.

Peki, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafında durum ne?

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, geçen yılın sonunda yaptığı açıklamada önlerindeki halka arz dosyasının 100’e yakın olduğunu belirtmişti.

Tabii ki bunların hepsinin onaylanması söz konusu değil. 2024’te de halka arz hızının 2023 kadar olmadığını hepimiz görüyoruz. Ancak bu başvurular sermaye piyasalarının artık kabul gördüğünün önemli bir göstergesi.

Faizlerin biraz gevşemeye başlaması durumunda, borsanın da hızla artışa geçeceği aşikar. Bunu gören yatırımcılar açısından sermaye piyasaları önemli fırsatlar sunuyor.

Başarılı halka arzlar için SPK’nın onay süreci ve şirket analizleri elbette ki hayati. Fakat şirketlerin doğru bir strateji ile halka arza hazırlanmaları da aynı derecede önemli.

Sohbetimizde Hakan Ateş, bu noktada doğru aracı kurum ve yatırım şirketleri ile çalışmanın gerektiğine dikkat çekti.

***

“Sen De Fark Et” belgeseline dönecek olursak, projenin Denizbank ile bir diğer destekçisi SOCAR oldu. SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov yaptığı konuşmada, sürdürülebilirlik konusuna verdikleri önemden bahsetti.

Şunu da ayrıca not düşmemiz gerekir…

SOCAR gibi bir petrol şirketinin plastik kirliliğine karşı farkındalık yaratmak istemesi, gezegenimizin geleceği açısından önemli bir adımdır.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken, Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladı. İnsan hayatına dair haberler yaptı, fotoğraflar çekti. Bir dönem Avustralya'da gazetecilik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Referans gazetesinde ekonomi gazeteciliğine adım attı. Küresel ekonomi, tarım, enerji, çevre ve reel sektör üzerine çalıştı. Daha sonra Dünya gazetesine geçti ve burada 3 yıldan fazla dış ticaret editörlüğü ve yazarlığı yaptı. Yeni Yüzyıl gazetesinin yeniden kuruluşunda ekonomi şefi olarak görev aldı ancak zayıf kurumsal yapı nedeniyle 3 ay sonra istifa edip Sözcü gazetesine geçti. Yaklaşık 8 yıl Sözcü’de muhabir, editör ve ekonomi müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search