Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığa atanmasıyla birlikte parasal sıkılaşmaya giden TCMB’nin ağustos ayında alacağı faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı sonrası gözler ağustos ayındaki PPK toplantısına çevrildi . Hafize Gaye Erkan’ın başkanı olduğu TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ilk 650 baz puan artırarak yüzde 15’e, son toplantısında ise yüzde 17,50’ye çıkardı.
Ağustos ayı toplantısı için piyasa uzmanları, temmuz ayı gibi kısıtlı bir faiz artırımı bekliyor. Uzmanlar, 100 baz puan ile 250 baz puan artış yapılabileceğini ifade ediyor.
TCMB yeni yönetimi altında ikinci toplantısında da piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 17,50’ye çıkarırken karar metninde sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı. Metinde miktarsal sıkılaşma mesajı da öne çıktı. Karar sonrası sektör uzmanları kısa süre içinde miktarsal sıkılaştırma çerçevesinde likidite azaltıcı önlemler gelebileceğini belirtmiş, bunun ardından BDDK başta olmak üzere çeşitli kararlar alınmıştı.
Önümüzdeki dönem Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışı sağlayacak adımların gelmesi de bekleniyor. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da KKM’den çıkış için daha hızlı adımlar atacağı sektör kaynakları tarafından ifade ediliyor.
TCMB metninde küresel enflasyonun düştüğü, bununla birlikte halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtilirken bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecine devam ettiği ifade edildi.
TCMB, Türkiye’de yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiğini, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olduğunu söyledi.
TCMB, bunlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngördü.
TCMB doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını ifade etti.
Karar metninde orta vadeli yüzde 5’lik enflasyon hedefine vurgu yapılırken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi.