A1 Capital, bugün özelinde gündem ana maddesinin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında olacağını bildirdi. A1 Capital’in raporunda yurt içinde Esad rejiminin düşmesinden sonra Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde inşaat ve altyapı yatırımlarında özellikle Türk müteahhit firmalarının bölgede aktif olabileceği beklentileri Borsa İstanbul’da doğal olarak başta; çimento – demir çelik – beton – elektrik – kablo – enerji- lojistik sektörlerini olumlu etkilediği belirtildi.
Raporda şu değerlendirmede bulunuldu:
Merkez Bankası faiz kararına kadar devamı sağlayacaktır beklentisindeyiz
“Etkinin yavaşlayarak devam etmesini beklemekteyiz. Bugün özelinde ise gündem ana maddesi Asgari Ücret Tespit Komisyonun ilk toplantısında olacak. yüzde 30-35 bandı piyasada kabul görmüş gibi görünmekte. Sonuç olarak Mali ve para politikası üzerinde baskı oluşturmayacak bir rakam hisse senetlerinde açık olan risk iştahının Merkez Bankası faiz kararına kadar devamı sağlayacaktır beklentisindeyiz. Diğer gündem maddelerimiz ise sanayi üretimi ve işsizlik oranı olacak.
Küresel hisse senetleri ise kritik ABD enflasyon rakamı öncesinde dalgalıydı
“Çin hisse senetleri yükseldi ve emtialar ile Avustralya doları, Pekin’in faiz indirimi ve tüketimi artırma yönündeki yeni vaatleri ile bu sabah destek buldu. Küresel hisse senetleri ise kritik ABD enflasyon rakamı öncesinde dalgalıydı. Avustralya Merkez Bankası, beklendiği gibi nakit faiz oranını yüzde 4,35 seviyesinde sabit bıraktı.
Potansiyel faiz indirimleri, mali genişleme ve varlık alımlarına işaret ediliyor
“MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi Hang Seng endeksinin yüzde 1’lik artışının öncülüğünde yüzde 0,1 yükseldi ki ana etmen, Resmi yayın kuruluşu Xinhua, Komünist Parti’nin üst düzey yetkililerinin para politikası duruşunu “tedbirli”den “orta derecede gevşek”e çevirdiğini, bunun önceki krizlerdeki tepkilerini yansıttığını ve piyasaları istikrara kavuşturup tüketimi “şiddetle” artıracağını bildirmesi oldu. Açıklama, potansiyel faiz indirimleri, mali genişleme ve varlık alımlarına işaret ediyor ve daha fazla ayrıntının hafta sonuna doğru Merkez Ekonomik Çalışma Konferansı’ndan gelmesi muhtemel.
Çin’de ithalat azaldı
“Çin’in ihracatı kasım ayında bir önceki aya göre daha yavaş büyürken, ithalatı azaldı. Bu durum, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönmesiyle birlikte yeni ticaret risklerinin ortaya çıkmasıyla dünyanın ikinci büyük ekonomisi için endişelere işaret ediyor. Kasım ayındaki çelik ihracatı, Trump tarafından uygulanması muhtemel tarifelerin yarattığı endişeler nedeniyle acele sevkiyatlar devam ettiği için yüksek kaldı.
Piyasanın büyük çoğunluğu 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyor
“Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günü 2024’teki son toplantısını yapacak ve piyasanın büyük çoğunluğu 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyor. Bu, bu yılki dördüncü faiz indirimi olacak. ECB Başkanı Lagarde, Almanya’nın başını çektiği yaygın ekonomik durgunluğu aşmak için daha büyük ve daha hızlı faiz indirimleri konusunda politika yapıcıları arasında canlı bir tartışma yaşanmasına rağmen, bu senaryoyu geçen hafta başında Avrupa Parlamentosu’ndaki bir oturumda özetledi. Eğer kademeli politikalar hakimiyetini sürdürürse, bu, 2025 ortasına kadar her toplantıda çeyrek puanlık bir indirim yapılarak mevcut yüzde 3,25’lik mevduat faizinin “nötr” tahminlerine geri döndürülmesi anlamına geliyor.
Düşük OSP’ler, son haftalarda ABD dolarının güçlenmesinin bir yansıması da olabilir
“Dünyanın en büyük petrol ihracatçısının devlet kontrolündeki petrol şirketi Saudi Aramco, Pazar günü krallığın ham petrolünün yaklaşık yüzde 70’ini satın alan Asya’daki rafineriler için resmi satış fiyatlarını (OSP) düşürdüğünü açıkladı. Ocak ayında yüklenecek kargolar için referans Arab Light sınıfının OSP’si, Umman/Dubai ortalamasına göre varil başına 90 sent primle düşürüldü; Aralık ayındaki 1,70 dolarlık primden 80 sent düşüş yaşandı. Bu, COVID19 salgını sonucunda küresel talebin zayıf olduğu Ocak 2021’den bu yana Arab Light için en düşük prim. Suudi Arabistan’daki OSP’lerin düşürülmesi, piyasa tarafından genellikle iki şeyin işareti olarak görülüyor: Zayıf talep ve rakiplerden pazar payı geri alma girişimi.
“Düşük OSP’ler, son haftalarda ABD dolarının güçlenmesinin bir yansıması da olabilir; bu, dolar cinsinden düşen petrol fiyatlarının, Asyalı önemli alıcıların yerel para birimlerine tam olarak yansımadığı anlamına geliyor. Brent vadeli işlemlerinde 7 Ekim’de varil başına 81,16 dolarlık zirveye ulaşılmasıyla birlikte, ABD doları bazında fiyat yüzde 12,4 gerileyerek 71,12 dolardan kapandı.
Petrol fiyatları bu sabah hafif bir düşüş yaşadı
“Ancak aynı dönemde Çin yuanı bazında sadece yüzde 9,7, Hindistan rupisi bazında ise yüzde 11,6 düşüş yaşandı. Petrol fiyatları bu sabah yalnızca hafif bir düşüş yaşadı ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın devrilmesinin ardından artan jeopolitik riskler ve Çin’in siyasi teşvikleri artırma sözü fiyatların altında bir taban oluşturdu. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,2 düşüşle varil başına 72,01 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Ara Ham Petrol vadeli işlemleri yine yüzde 0,2 düşüşle 68,23 dolara geriledi.”